Reakcija prosvjetnih radnika na Damjanovićevu izjavu

REGIJA BIRAČ

Reakcija prosvjetnih radnika na Damjanovićevu izjavu

 

Članovi Samostalnog sindikata srednjih škola i članovi Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS JU Gimnazije Banjaluka reagovali su na jučerašnju izjavu direktora Republičko-pedagoškog zavoda Predraga Damjanovića, piše Mondo.


 – Biva teških i mučnih trenutaka u radu svakog prosvjetnog radnika, znaju to i oni koji nisu dio ove profesije, ali je crn jad i mučan jed kada se otrovna strijela odapne iz institucije koja treba da je uzor i moralno uporište prosvjeti. Izjava direktora RPZ-a da smo dobijali plate koje nismo zaradili – sramna je i bez časti! Osjećamo se postiđeno i nemoćno. I pitamo sve, pogotovo vlast, ima li institucija iznad Zavoda i pojedinca nad pojedincem da pozove na odgovornost i izvinjenje onoga ko javno negira i omalovažava? I, nadasve, žalosno je da to pomisli, a kamoli izjavi, direktor institucije koja ima uvid u obaveze nastavnika i škola. U prethodnom periodu Zavodu smo sve vrijeme slali sedmične izvještaje o svom onlajn-radu koristeći se svojim internetom, telefonima i laptopovima. Naš rad je, i prije ovog perioda korone, bio omalovažen što se jasno uočava po opštim stavovima društva. Ako obrnete situaciju, ljudi u obrazovanju nikada nisu vrijeđali druge segmente društva. Prosvjeta je onaj dio društva koji uči vašu i svoju djecu da je, prije svega, bitno biti častan čovjek. Posljedice perioda korone su jasne u izjavama nadležnih… – članovi Samostalnog sindikata srednjih škola i članovi Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS JU Gimnazija Banjaluka.

Podsjećamo, direktor Republičkog predagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović izjavio je da su nastavnici dobili pune plate tokom epidemije virusa korona, iako nisu radili u punom kapacitetu.

euro

(Izvor: mondo.ba)