„Алумина“: Годину дана траје борба са вирусом корона

„Алумина“: Годину дана траје борба са вирусом корона

Годину дана траје борба са вирусом корона. Пандемија је потпуно промијенила животне навике грађана, затворила многе границе, путовања су редукована или потпуно прекинута, дружења сведена на минимум, маске су постале свакодневница, а загрљаји са пријатељима или познаницима далека прошлост.

Компанија „Алумина“  такође се нашла на вјетрометини ове свјетске пошасти. Схватајући озбиљност ситуације, као и проблеме које и на глобалном ниову изазива вирус корона, менаџмент компаније је,  средином марта прошле године, на сједници проширеног колегија,  предузео мјере и активности у циљу функционисања производног процеса и наставка рада фабрике, заштите здравља запослених, доносећи сет мјера, којима су дефинисане инструкције и упутства о хитном поступању у новонасталој ситуацији.

У том смислу предузето је, осим редовних, и низ допунских мјера да се очува производни процес и здравствено стање радника, уз сагледавање посљедица које би вирус корона могао проузроковати. У компанији је одмах појачана лична и колективна заштита, обезбијеђена употреба заштитних маски, рукавица, у свим дијеловима процеса рада појачане хигијенске мјере, организоване редовне активности на дезинфекцији радних просторија, објеката и средстава рада у фабрици, те успостављен  термовизијски уређај за мјерење температуре.

„Алумина“ је појавом вируса корона показала и изврсну пословну флексибилност, јер је, у циљу заштите здравља радника, у сопственој режији почела да шије вишекратне заштитне маске (урађено око 2.500 комада) ради превентивне заштите запослених од преношења и ширења вируса. Такође, у фабричкој лабораторији припремају се и одређене количине раствора одговарајуће концентрације етанола који се користи као средство за дезинфекцију (више од 2.000 литара).

Општа је оцјена, да је „Алумина“, као стабилан колектив у пословном смислу, организовано дочекала оно што нико није очекивао – вирус корона илити ковид 19. Само стабилније компаније, које имају јасну пословну стратегију, не може да изненади ни оно што нико није ни помислио да ће многе фирме бити затворене,  а  радници принудно упућени кућама.

„Алумина“ је, управо осигураном стартегијом, која је дефинисана у менаџменту и управној структури фабрике, можемо рећи успјешно се (из)борила са епидемијом која је, зацијело, оставила разорне посљедице на свјетску економију и привреду.

Дабоме, пандемијска криза оставила је негативне ефекте и на пословне резултате „Алумине“, али, упркос свим изазовима и тешкоћама кроз које је фабрика пролазила у протеклих годину дана, компанија је успјела да сачува своја тржишта, штавише прошири своју продајну мрежу са новим купцима и да притом обогати производни портфолио са пет нових производа.

То је још један доказ да се „Алумина“ у свакој ситуацији првенствено ослања на свој пословни концепт, проналазећи властита рјешења, што је и чини великом компанијом.

Цијело ово вријеме посебна је улога и допринос радника ове фабрике, оних непосредних извршилаца, који свакодневно, на својим радним мјестима предано извршавају своје радне задатке. Сигурно да је ово прилика да се свима њима упуте ријечи захвалности не само због односа према послу, него и на испољеној дисциплини и придржавању мјера заштите.

(Билтен  компаније „Алумина“)