U zvorničkoj Narodnoj biblioteci otvorena izložba „Snaga ženske pisane riječi“

ZVORNIK

U zvorničkoj Narodnoj biblioteci otvorena izložba „Snaga ženske pisane riječi“

 

„Snaga ženske pisane riječi“ naziv je izložbe knjiga koja je otvorena  u Narodnoj biblioteci u Zvorniku povodom Međunarodnog dana žena. Izložbom su obuhvaćena najznačajnija djela domaćih i svjetskih književnica, kaže nam autorka izložbe Jelena Matić, pripravnica u ovoj kulturno-obrazovnoj ustanovi. Ona je istakla da im je cilj bio da ovom izložbom promovišu  rad  književnica čija su djela korisnicima dostupna u Pozajmnom odjeljenju biblioteke. 

 – Od velikog je značaja za svakog pojedinca da čita i da stvara kulturu čitanja tokom cijelog života, jer kultura čitanja je u padu, posebno kod mladih. Preporučila bih posebno djela Desanke Maksimović, koja je svima draga  pjesnikinja. Njene pjesme nas podsjećaju na djetinjstvo, ali i ako im se vratimo u daljim fazama svog odrastanja, pa i u zrelijem dobu, u njima ćemo uvjek pronaći nešto za sebe – dodaje Matić.

Osim Desanke Maksimović, na izložbi je skrenuta i pažnja na djela Isidore Sekulić, Gordane Kuić, Nade Marinković, Ljiljane Habjanović Đurović… i drugih književnica. Matić ističe da su naše književnice, osim uspjeha koje su imale na polju književnosti bile uspješne i na drugim životnim poljima.

 – Njihovim djelima je u narodu probuđena svijest kolika je snaga ženske riječi, a sve autorke, čija su djela sastavni dio izložbe u Narodnoj biblioteci u Zvorniku, su bile uspješne u mnogim ulogama, kao majke, supruge, sestre, a uz sve to su ostavile i veliki trag u književnosti – dodaje  Matić.

Na izložbi su zastupljene i književnice iz engleske, francuske, njemačke i drugih književnosti. Izložba „Snaga ženske pisane riječi“ u Narodnoj biblioteci u Zvornik biće otvorena do petka 12. marta.

(Izvor: radioosvit.com)