Dejan Gajić – Gaja na svoj poseban način trenira djecu u KK „Zvornik basket“ – uči ih dvokorak i vaspitava

KOŠARKA

Dejan Gajić – Gaja na svoj poseban način trenira djecu u KK „Zvornik basket“ – uči ih dvokorak i vaspitava

 

 

Dragi roditelji, ne smije vam biti svejedno gdje vam dijete trenira. Odvojite dva minuta svoga vremena i pažljivo pročitajte ovo, jer vaše dijete to zaslužuje.

Znate li ko su treneri vaše djece? Čime se bave? Jesu li pedagozi, psiholozi?Odakale ih poznajete – iz kladionica, kafića ili… Šta želite za svoju djecu. Kako nam je važno, kod kog majstora popravljamo auto, kod kog se ljekara liječimo, koju hranu kupujemo, kod kog veterunara vodimo svoje kućne ljubimce. Pa kako nam je onda postalo svejedno ko nam djecu trenira. Da li znate da vaše dijete sa trenerom provede nekoliko godina i to u najosjetljivijem periodu njegovog psihofizičkog razvoja. Znate li da mali broj njih postanu vrhunski sportiti, a ostali treba da postanu dobri ljudi. Ramislite o tome kako nam je sve postalo preče od naše djece?

Ovo su pitanja i načela na kojima Dejan Gajić – Gaja trenira djecu u klubu „Zvornik basket“.

– Ideja o tome kako da ispunjavam treninge djece u klubu, potiče iz moje ličnosti. Nema tu nikakvih laži i foliranja. To sam jednstavno ja – onako kako vaspitavam svoju djecu, to isto radim sa “mojom djecom” na treningu. Njima želim isto što i svojoj djeci. Moja ideja je da djeci pružim nešto više od košarke. Zato od početka imam specifičan odnos prema njima. Pokušavam zajedno sa roditeljima da od djece napravimo prave ljude. Zato sam u stalnom kontaktu sa njima, ali i sa učiteljima i nastavnicima jer bez te saradnje, teško da možemo izvesti djecu na pravi put i od njih formirati stabilne ličnsti – kazuje nam Gajić na početku razgovora.

On je zajedno sa ostalim trenerima autoritet za mališane, ali i njihov vaspitač i prijatelj. On prati kada je kome djetetu rođenadan i to obavljuje na Fejsbuk stranici. Sa djecom pravi izlete, grudvaju se i sankaju, posjećuju znamenita mjesta u bližoj i daljoj okolini. Treneri su obavezno prisutni i u vrijeme proslave matura, onih malih, ali i velikih.

– Sada se izgubilo dosta, u odnosu na ono što smo mi imali u djetinjstvu. Nema više graje djece na ulicama jer su ona na kompjuterima, što oduzima djeci ono što ih čini djecom. Sve manje je druženja i igre – dodaje Gajić.

On pokušava da od djece izvuče maksimum na treninzima koji su veoma naporni, ali i da bude prijatelj, koji će sa njima  pričati o svakom problemu kojih ih tišti.

– Po mom mišljenju, nekoliko je  etapa u razvoju svakog djeteta. Do pete-šeste godine, njima su autoriteti roditelji, koji su njihovi junaci, heroji. Kada krenu u školu, počinju da se bave sportom, tada ulogu autoriteta preuzimaju učitelji, nastavnici i treneri. U narednoj etapi, uzori su im vršnjaci. To je najakritičnija etapa, jer jer su im često uzori “mangupi” koji su problematični. Veoma je bitno da se dobro odigraju uloge u prve dvije etape. Ako ih tada usmjerimo na dobro društvo i prave vrijednosti, treća etapa za njih neće biti problem – pojašnjava Gajić.

Za proteklih 11 godina od postanka, kroz klub je prošlo 1.000 djece, a stalno je na treninzima u raznim uzrasnim grupama njih 130 do 150.

– Pored mene i Ljubomira Tijanića, koji je veoma požrtvovan i kao čovjek i kao trener, angažovali smo i kondicionog trenera Jelenka Lukića, koji vodi brigu o fizčkoj spremi djece. Svjedoci smo smo sve većeg deformitata kod djece, pa je on zadužen za razvoj motorike kod djece, radi na ranom otkrivanju deformiteta, na njihvom sprečavanju i ublažavanju. U saradnji sa roditeljima upućemo djecu na konsultacije sa ljekarima – kaže Gajić.

Dugogodišnji rad

Zaslugom Dejana Gajića KK Zvornik basket do sada je osvojio dosta priznanja u Republici Srpskoj, stvorio dosta košarkaša koji su otišli u afirmisane klubove u Srbiji i u inostranstvo. Prošle godine proglašen je za najboljeg trenera u Zvorniku, a više puta dobijao je priznanje za najboljeg trenera mlađih kategorija.

Pomoćni trener u reprezentaciji

Gajić je bio pomoćnik trenera reprezentacije Republike Srpske za 2003. godište. Ove godine dobio je poziv od Košarkaškog saveza Srbije, i bio pomoćni trener u reprezentaciji za dječake rođene 2006. godine.

(Za infobirac.net – D.Gajić)