Zvornik: U prošloj godini isplaćeni podsticaji za nove kulture, soju i jezgrasto voće – ove godine pomoć i u podizanju zasada vinove loze

ZVORNIK

Zvornik: U prošloj godini isplaćeni podsticaji za nove kulture, soju i jezgrasto voće – ove godine pomoć i u podizanju zasada vinove loze

 

Gradska uprava u Zvorniku je u prošloj godini isplatila 400.000 KM podsticaja za razvoj poljoprivredne porizvodnje, a po prvi put su subvencionisali proizvođače soje i jezgrastog voća.

Darko Stefanović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti istakao da je isplaćeni iznos podsticaja u prošloj godini rekordan te naveo da su poljoprivrednici dobili i druge vidove pomoći.

Vaš Shooter!

 – Imali smo 15 odsto više odobrenih zahtjeva za poljoprivredne podsticaje, te smo u prošloj godini izdvojili za te namjene 400.000 KM što nikada do sada nije bio slučaj. Pored toga, podijeljeno je 250 sjemenskih paketa u vrijednosti od 50.000 KM, dok je 45.000 KM izdvojeno u saradnji sa organizacijom „Vrld vižn“ za dodjelu 33 plastenika – rekao je Stefanović i dodao da je dodatnih 30.000 KM izdvojeno za rad deset protivgradnih stanica.

On je naveo da su u prošloj godini po prvi put uveli podsticaje za nove kulture, a tako će biti i ove godine.

 – U prošloj godini smo po prvi put uveli podsticaje za soju te jezgrasto voće, a već imamo povratnu informaciju da su značajno povećani zasadi lješnika i oraha. Ove godine je u planu da damo podsticaj za zasade vinove loze – istakao je Stefanović i dodao da je voe godine zabilježeno i povećanje broj košnica, a rod nekih kultura je bio iznad prosjeka što je veoma ohrabrujuće za poljoprivrednike.

 – Prošla godina je bila veoma rodna, a izna dprosjeka su posebno bili prinosi pšenice i kukuruza – naveo je Stefanović.

(infobirac.net)

FOTO: Ilustracija, arhiv