Cijena goriva u Srpskoj ponovo dosegla granicu od dvije marke – u Zvorniku cijena po litru 1,89 KM

REGION ZVORNIK

Cijena goriva u Srpskoj ponovo dosegla granicu od dvije marke – u Zvorniku cijena po litru 1,89 KM

 

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj približile su se iznosu od dvije marke po litri, a podsjećamo da je prošle godine u aprilu koštalo u prosjeku 1,75 KM, piše srpskainfo.com.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima, Dragan Trišić, za Srpskainfo kaže da je posljednjih mjesec dana gorivo na benzinskim pumpama poskupilo u prosjeku za 10 feninga po litru.

– Naši distributeri su samo korigovali cjenovnike s nabavnim cijenama iz rafinerija. Dakle, maloprodajne cijene u Republici Srpskoj zavise direktno od rafinerijskih cijena iz okruženja, odnosno iz Srbije i Hrvatske – navodi Trišić.

Gorivo na svjetskom tržištu je, kako dodaje, poskupilo u posljednja dva mjeseca. Na konstataciju da je i dalje pandemija novog virusa korona, da su ograničenja o kretanjima ljudi u cijelom svijetu na snazi, zbog čega je potrošnja nafte smanjenja, Trišić kaže da su razlozi geopolitičke prirode.

– Osim toga, tržište je optimistički odreagovalo na početak vakcinacije – objašnjava on.

Podsjećamo da je na samom početku epidemije novog virusa korona u Republici Srpskoj gorivo bilo izuzetno skupo imajući u vidu da je nafta na tržištu znatno bila pojeftinila. Cijena po litru je bila u prosjeku 2,20 KM. To su uvidjeli i u Vladi Republike Srpske, pa je Ministarstvo trgovine i turizma RS u aprilu prošle godine donijelo Uredbu o ograničenoj marži u maloprodaji na 0,25 KM po litri, a 0,06 KM u veleprodaji.

Nakon toga cijena je bila 1,75 KM u prosjeku.

Cijene u Zvorniku

Na benzinskim pumpama u Zvorniku i Karakaju te u Roćeviću cijene se kreću od 1,89 KM za litar benzina ili dizel goriva, na većini pumpi, pa do 1,97 KM.

(Izvor: srpskainfo.com, ifnobirac.net)