ВЛАСЕНИЦА

Vlasenica i ove godine domaćin trke „Beograd – Banjaluka“

Vlasenica i ove godine domaćin trke „Beograd – Banjaluka“

zvornik biciklisticka trka beograd banjaluka

 

Opština Vlasenica će se i ove godine naći na trasi biciklističkog karavana trke „Beograd – Banjaluka”.

Biciklistički asovi iz Italije, Njemačke, Austrije, Slovačke, Srbije, BiH… u aprilu će proći kroz opštinu koja je smještena u istočnom dijelu Republike Srpske. Etapa Bijeljina – Vlasenica je na rasporedu 24. aprila.

 – Trka ‘Beograd – Banjaluka’ za nas je najveći sportski događaj i s ponosom mogu da kažem da će Vlasnica treću godinu zaredom, biti domaćin trke. Velika stvar je za našu malu opštinu što smo dio manifestaicije koja povezuje Srbiju i Republiku Srpsku – rekao je Miroslav Кraljević, načelnik opštine.

centar logo 1

Vlasenica pripada sarajevsko – zvorničkoj regiji, u dijelu srednjeg Podrinja, na sjevernim obroncima planine Javor, u oblasti blago zatalasanih visoravni, riječnih tokova i šumskih površina. Uvučena je u dio regije koja se zove Birač. Vlasenica, kao gradsko naselje, nalazi se na sjevernim obroncima planine Javor na 680 metara nadmorske visine, sa najvećim vrhom Velika Igrišta 1.405 metara. Vlasenica se nalazi na magistralnom putu Beograd – Sarajevo, Novi Sad – Sarajevo i raskrsnici puteva između: Han Pijeska, Šekovića, Tuzle i Zvornika.

zo zi 1

Posjeduje izuzetna prirodna bogatstva: 5.600 hektara poljoprivrednog zemljišta za ulaganja u agro sektor, naročito u lance vrijednosti voća, povrća, mlijeka i mesa, 13.582 ha šume za ulaganje u drvopreradu, velike količine pitke vode za proizvodnju flaširane vode, hidroenergetski potencijal i snagu vjetra za proizvodnju obnovljivih izvora energije i odlične uslove za ulaganje u sektor turizma.

154695991 2817129488509174 833830658335305395 o
Vaš Shooter!

Istorijski gledano ovim dijelom su prolazili važni putevi još u vrijeme Rimljana koji su od Dubrovnika išli ka Srebrenici, Zvorniku i Sirmijumu (Sremskoj Mitrovici). Šire gledano na prirodne i ekonomske makro regije, položaj Vlasenice se odlikuje pogodnošću povezivanja ovih regija i tranzitnog turizma.

Sport, turizam i najbolju promociju opštine upravo će povezati biciklistička trka „Beograd – Banjaluka“.

kebab letak

(Izvor: opstinavlasenica.org)

FOTO: Ilustracija, arhiv