ЗАНИМЉИВОСТИ

Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara i mehandžija, izgonitelj demona – vjeruje se da se danas bude priroda i ljubav

Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara i mehandžija, izgonitelj demona – vjeruje se da se danas bude priroda i ljubav

 

SPC i vjernici danas obilježavaju Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i mehandžija, izgonitelja demona. Sveti Trifun se praznuje radi roda grožđa, voća i drugih plodova zemaljskih, a esnafska je slava mehandžijska. U srpskom narodu se pripovijedalo da Sveti Trifun zabada ugarak u zemlju, pa zato snijeg počinje da kopni, a i drveće počinje da „radi“ (kreću sokovi u stablu).

centar logo 1

Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Vjeruje se da će grožđe tako dobro roditi.

Ako na svetog Trifuna pada kiša, vjeruje se da će dobro roditi šljiva i da će biti dobra godina.

Jedno od vjerovanja u narodu je, da sa ovim danom stiže proljeće, da se budi priroda i najuzvišenije osjećanje kod ljudi, ljubav.

zo zi 1

U nekim selima Šumadije slavi se kao zavjetan dan, jer se smatra da on štiti sela od grada i poplave.

Prema vjerovanju, Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti ga raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusjenica i drugih insekata.

On se slavi kao velikomučenik koji je postradao za hrišćansku vjeru, ne isključujući njegov značaj zaštitnika bračne ljubavi i vjernosti, koje su dio hrišćanske propovijedi.

149129323 2807382692817187 4281739116307305276 o
Vaš Shooter!

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je blagoslovena od Boga, a bračni zavjet neraskidiv, o čemu svojim djelima najbolje svjedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.

U „Ohridskom prologu“ vladike Nikolaja Velimirovića piše kako je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji, od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

Vladika Nikolaj govori o skromnosti i iscjeliteljskoj moći svetitelja Trifuna, koji je u djetinjstvu čuvao guske i jedini mogao pomoći ludoj kćeri cara Gordija.

Sahranjen je skromno, po njegovoj želji, u selu Kampsadi u Frigiji, gdje je i rođen.

(Agencije)

FOTO: Ilustracija, Sveti Trifun