Sveta tri jerarha – kakvi vjetrovi danas duvaju, takva će biti godina

ZANIMLJIVOSTI

Sveta tri jerarha – kakvi vjetrovi danas duvaju, takva će biti godina

Danas je slava Sveta tri jerarha, praznik hrišćanskih učitelja, Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, čija su teološka učenja obilježila vizantijsku crkvu 11. vijeka.

Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti, tri vaseljenska učitelja, koje je Crkva svrstala u red svetih, bili su tema velikih bogoslovskih sporova.

Rasprava i među narodom i među sveštenicima, o tome koji je svetitelj veći, prijetila je da rascijepi vjeru. Spor je okončan 1084. godine, u vrijeme cara Aleksija I Komnena, uvođenjem zajedničkog praznika.

U pravoslavnim hramovima služe se liturgije u slavu svetitelja koji su zauzeli visoko mjesto u istoriji hrišćanske crkve – Vasilija Velikog, retoričara, filozofa i pisca svetih liturgija, Grigorija Bogoslova, carigradskog episkopa i Jovana Zlatoustog, velikog besjednika i tumača Svetog pisma.

Sveta tri jerarha uživaju veliko poštovanje u našem narodu gdje su od davnine esnafska slava metalaca. Slave se kao krsna slava. U Grčkoj su i crkveni, nacionalni i školski praznik.

Po tome kakvi vjetrovi danas duvaju, prognozira se kakvo nas vrijeme čeka tokom godine.

Vjeruje se da će godina biti dobra i bogata ukoliko duva južni vetar, a  da “sjeverac” donosi lošu godinu s hladnim vremenom.

Istočni vjetar donosi nestašice, a zapadni izobilje ribe i mlijeka.

Ako vjetra nema, čeka nas bogata godina.

(Izvor: rts.rs)