Takmičenje „Kako biti siguran na internetu“ – nagrađeni učenici SŠC „Petar II Petrović Njegoš“ iz Šekovića

ŠEKOVIĆI

Takmičenje „Kako biti siguran na internetu“ – nagrađeni učenici SŠC „Petar II Petrović Njegoš“ iz Šekovića

 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić uručila je poklone Andrei Kulašević učenici OŠ „Sveti Sava“ iz Rogatice i Aleksandri Vasiljević iz SŠC „Petar II Petrović Njegoš“ iz Šekovića, prvonagrađenim učenicama na tamičenju pod nazivom „Kako biti siguran na internetu“.

Učenik trećeg razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bijeljine Nemanja Samardžić, koji je prvonagrađeni u kategoriji mlađeg osnovnoškolskog uzrasta, nije bio u mogućnosti da prisustvuje prijemu.

 – U cilju podizanja svijesti o sigurnom ponašanju u virtuelnom svijetu,  Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod su, povodom Međunarodnog dana sigurnog interneta, u školskoj 2020/21. godini organizovali takmičenje pod nazivom „Kako biti siguran na internetu“. Takmičenje ima za cilj da inicira razmišljanje, kako o opasnostima koje vrebaju na internetu, tako i o načinima zaštite, odnosno sigurnog korištenja interneta – rekla je ministar Natalija Trivić i čestitala nagrađenima.  

Takmičenje je organizovano u tri kategorije: mlađi osnovnoškolski uzrast (od 1. do 5. razreda), stariji osnovnoškolski uzrast (od 6. do 9. razreda) i srednjoškolci, a autori najboljih radova  u svakoj kategoriji nagrađeni su tablet računarom koji je obezbijedila kompanija „Lanako“ i knjigom, koju poklanja Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo.

Učenica osmog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Rogatice Andrea Kulašević izradila je poster koji ukazuje na opasnosti od interneta, a Sanja Đuzulan, nastavnik matematike i informatike u istoj školi i mentor ove učenice,  rekla je da su radovi njenih učenika osvojili prva tri mjesta u kategoriji učenika starijih razreda osnovne škole.

Učenica drugog razreda Srednjoškolskog centra „Petar II Petrović Njegoš“ iz Šekovića Aleksandra Vasiljević rekla je da su opasnosti razne, poput krađe lozinke i lažnog predstavljanja, te da su novije generacije izložene opasnostima, ali ne pridaju pažnju posljedicama.

 – Kada mi je Aleksandra predala rad nisam imala šta da dodam, jer je koristeći prigodne ilustracije, slike i poruke izdvojila pravila koja treba poštujemo na internetu – rekla je mentor Svetlana Zarić.

Menadžer sektora za prodaju i maketing u kompaniji „Lanako“ Aleksandar Crnovčić rekao je da je opasnost od interneta prisutna, ne samo u vidu krađe lozinki i lažnog identiteta, nego i vidu dječije zavisnosti od interneta. On je pohvalio angažovanost učenika u ovoj oblasti i čestitao prvonagrađenima.

(Izvor: vladars.net)