ЗВОРНИК

Stravična američka propaganda uradila svoje: „Dara iz Jasenovca“ izbačena iz svih trka za nagradu, dok se film koji Srbe karakteriše kao ubice veliča?!

Stravična američka propaganda uradila svoje: „Dara iz Jasenovca“ izbačena iz svih trka za nagradu, dok se film koji Srbe karakteriše kao ubice veliča?!

 

Polemici nikad kraja, a u celoj situaciji najviše su oštećeni svi oni koji stoje iza hrabrog i velikog dela domaće kinematografije. Film reditelja Predraga Gage Antonijevića „Dara iz Jasenovca“ nije ušao u uži izbor filmova koji su još uvek u trci za Oskara u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja, objavljeno je na zvaničnoj službenoj stranici, piše Alo.

Pre toga izbačena je i iz trke za „Zlatni globus“ usled velike svetske, snažne propagande protiv Srba. 

Takođe je tekst u časopisu ‘Verajeti“, u kojem se tvrdi da je ‘Dara iz Jasenovca’ srpska propaganda, zlonamerno tempiran tačno pred nominaciju za Zlatni globus.

centar logo 1 1

Američki list ‘LA tajms’, koji prednjači u antisrpskoj histeriji, objavio je tako tvrdnju da u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac nisu ubijani ni Srbi, ni deca, već da je to bio logor samo za Jevreje i to baš na dan kada je srpski film ugledao „svetlost dana“, na velikoj svetskoj premijeri. 

Nasuprot domaćem filmu koji veoma realno prikazuje stradanje srpskog naroda u ozloglašenom Jasenovcu, bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić snimila je film pod nazivom „Quo vadis, Aida“, priči o svemu što sto se dešavalo u Srebrenici, iz jednog, ne toliko objektivnog ugla. 

zo zi 1

Film govori o događajima iz tri julska dana 1995. godine u Srebrenici, u čijem je središtu Aida Selmanagić, nekadašnja profesorica engleskog jezika koja radi kao prevoditeljka za mirovne snage UN-a. U trenutku kada vojska pod komandom generala Ratka Mladića (igra ga Boris Isaković) zauzme grad, hiljade stanovnika, među kojima je i Aidina porodica, pokušavaju da se smeste unutar kampa UN-a. Aida istovremeno pokušava da spase muža i dvojicu sinova…

Ovo ostvarenje je i dalje u trci za Oskara. 

Sredinom marta znaće se kojih 5 od ovih 15 filmova će zvanično biti nominovano za ovu filmsku nagradu.

147810252 2805410769681046 1931049334401741097 o
Vaš Shooter!

Informaciju je zvanično objavila Akademija na službenoj stranici, a film Jasmile Žbanić nalazi se u suženom izboru od 15 država koje su prošle nakon liste u kojoj je bilo 93 kandidata za ovogodišnjeg Oscara.

IMG 377921b3d6c61daef299687edf5e7b0f V

(Izvor: alo.rs)