Portret mladog umjetnika – Valentina Banović: Četkica crta srcem

ZVORNIK

Portret mladog umjetnika – Valentina Banović: Četkica crta srcem

 

Gledajući televizijske emisije o tehnikama crtanja, mlada Zvorničanka Valentina Banović je još prije polaska u osnovnu školu poželjela da se i sama oproba u ovom vidu umjetnosti te je počela da crta.

Vremenom je ova mlada umjetnica ozbiljnije krenula sa radom, provodila dosta vremena sa olovkom u ruci iznad bijele površine i polako ispunjavala svoju želju.

Kada je bila šesti razred krenula je u Slikarsku radionicu „Paleta“, koju vodi slikar i likovni pedagog Jovo Lalić, koji joj je, kako kaže, puno pomogao da napreduje i gdje je naučila nove tehnike rada.

Danas Valentina u svojoj omiljenoj fascikli ima preko 30 crteža koje je radila tehnikom sjenčenja na manjim formatima, te oko 20 radova rađenih bojom na većim formatima.

 – Vrlo rano sam počela da crtam jer mi se svidjelo kada sam vidjela na televiziji kako nastaju likovi na papiru. Poželjela sam da i ja probam i tako je sve krenulo. Prvi radovi su bili jednostavni, a kasnije je to postajalo sve ozbiljnije i zahtjevnije – kaže Valentina, koja danas za jedan rad sjenčenjem utroši po nekoliko časova dok za nastanak rada sa bojama nekada utroši i po nekoliko mjeseci što je dokaz da je svaku čovjekovu kreaciju potrebno srce, odnosno ljubav prema onome što radi.

 – Radim onoliko vremena koliko je potrebno da rad ispuni sve moje zahtjeve. Dešavalo se da jedan rad crtam i četiri mjeseca. Želim da svaki detalj bude doveden do savršenstva, odnosno da ja budem zadovoljna kako taj rad izgleda na kraju – ističe ova mlada umjetnica koja navodi da joj ovaj vid kreativnog izražavanja samo pomaže prilikom učenja iako dosta vremena provodi u crtanju.

 –  Crtanje mi samo pomaže u učenju. Kada puno učim, onda krenem sa crtanjem jer me to odmara, odnosno relaksira. Zapravo, crtanje me samo oplemenjuje i pomaže mi da postižem bolje rezultate u školi – ističe Banovićeva, koja je učenica devetog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ u Zvorniku.

Valentina nam je rekla da sve svoje radove čuva, ne poklanja ih niti prodaje, jer su joj, kako kaže, još uvijek srcu dragi i predstavljaju njen razvojni put u likovnoj umjetnosti. 

(infobirac.net)