Iz štampe izašla zbirka poezije autora Dejana Spasojevića – „Čekajući pjesmu“

ZVORNIK

Iz štampe izašla zbirka poezije autora Dejana Spasojevića – „Čekajući pjesmu“

 

U izdanju izdavačke kuće „ASoglas“, u Zvorniku je izašla zbirka poezije pod nazivom „Čekajući pjesmu“, autora Dejana Spasojevića.

Ovaj autor, široj javnosti, poznat je kao prozni pisac koji je skrenuo pažnju svojim pripovijedanjem i do sada objavljenim zbirkama kratkih priča, ali i kao vrsni izdavač u oblasti književnsoti.

Vaš BP Diskont!

Jedan od četiri recenzenta knjige, profesor Miomir Milenković je napisao da Spasojević na početku svog poetskog stvaranja potvrđuje neporecivu istinu, kao i mnogi pjesnici prije njega, da pisac ne može odoljeti ni svome vremenu ni nacionalnoj pripadnosti.

– Dejan Spasojević je jedan od onih kulturnih pregalaca i ambasadora kulture u Republici Srpskoj koji gradi književne mostove među ljudima, povezujući  nas svojom posvećenosti pisanju i knjizi, čime je stekao važno mjesto i ugled među svim generacijama književnika sa obje strane Drine. Njegova poezija je poezija istine i objaktivnog sagledavanja stvarnosti, koji pjeva u slavu Boga, mira i ljubavi, otvara nove vidike i budi nova osjećanja u ljudima – napisala je u svojoj recenziji Milica Milenković.

Profesor Miomir Milinković u svojoj recenziji naglašava da se antiratno rapoloženje i poziv na bolji i humaniji svijet, prepoznaje u stihovima ove knjige. U svojim stihovima, on ne osuđuje samo rat već i sve individualne i kolektivne mane duštva u kome živi. O tome najrječitije govore Pjesma o cinizmu i Pjesma o pohlepi.

– Valja reći da je pjesnička zbirka Dejana Spasojevića Čekajući pjesmu zanimljiv poetski kolaž jarkih zavičajnih boja i tonova, heterogeni stilski i tematski kompleks koji nudi širok spektar tema i motiva, nepobitnih istina i humanih poruka. Satkana jezikom čistog poetskog iskaza, naznačena poezija se svojom formom i sadržinom na najbolji način preporučuje književnim kritičarima i čitaocima različitih ukusa i afiniteta – kaže profesor Milinković.

Dejan Spasojević je rođen 10.01.1978. godine. Osnovnu školu završio je u Kozluku, gimanziju u Zvorniku, a Pravni fakultet u Novom Sadu. Trenutno radi kao glavni urednik  izdavaštva i štamparije ASoglas u Zvorniku, a vodi i istoimeni klub autora i ljubitelja pisane riječi. Tri godine zaredom uspješno organizauje Drinske književne susrete i brojne promocije. Pisanjem se bavi od djetinjastva, a počeo je objavljivati u školskim časopisima i regionanim internet portalima.

Objavio je tri samostalne knjige i jednu u ulozi koautora. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja. Između ostalih i Povelje Udruženja Gorska vila iz Podgorice za jačanje kulturnih i bratskih veza između Srba u Republici Srpskoj i Srba u Crnoj Gori, i Povelje Udruženja Sjeverac iz Pogorice za doprinos kulturnoj saradnji Republike Srpske i Crne Gore. Dobio je i nagradu Prosvjete za najbolju knjigu godine za zbornik kratkih priča i pjesama u 2018. godini.

Njegovi radovi su objavljivani u brojnim monografijama i pubikacijama.

(Za infobirac.net – D.Gajić)