Obećenje održano, tradicija nastavljena – i ove godine vjernici organizovali pješačenje od Lokanja do manastira Tavne

ZVORNIK

Obećenje održano, tradicija nastavljena – i ove godine vjernici organizovali pješačenje od Lokanja do manastira Tavne

 

Nastavljajući tradiciju svojih predaka, koja je bila prekinuta 1987. nakon izgradnje crkve u Lokanju, mještani su prošle godine obnovili tradicionalno pješačenje do manastira Tavna. Iako je bilo kišni dan, tradicija nije prekinuta već je nastvaljena i ove godine, a u hodočašću je učestvovalo oko 70 mještana Lokanja. 

Vaš BP Diskont!

 – Ni loš kišni dan nije nas spriječio da održimo obećanje i nastavimo tradiciju da prvu nedjelju po Savindanu krenemo u obilazak manastira Tavna, ali putem i na način kojim su nekad naši očevi i djedovi obilazili ovu zadužbinu dinastije Nemanjića. Nas sedamdesetak je krenulo, uprkos veoma lošem vremenu, prema ovoj bogomolji – kaže za naš portal Jovan Perić.

On je ovom prilikom pohvalio omladinu i djecu koja su uzela učešća u hodočašću te nadoknadila izostanak starijih vjernika.

 – Sam kišni dan je ostavio mnoge kući i uticao na to da broj vjernika ne bude trocifren, ali vjerovatno ćemo dogodine probati da ovu tradiciju podignemo na neki viši nivo i omasovimo samo hodoščašće. Hvala svima onima koji su uzeli učešća u današnjem putovanju, a i onim koji su se dvoumili uz poruku: Vidimo se dogodine! – istakao je Perić.

(infobirac.net)