СРПСКА И СРБИЈА

Više od 75 odsto građana BiH podržava ulazak zemlje u Evropsku uniju: Loš standard razlog za rekordnu podršku

Više od 75 odsto građana BiH podržava ulazak zemlje u Evropsku uniju: Loš standard razlog za rekordnu podršku

20210129202309 348652

 

Nezadovoljstvo političkim i ekonomskim zbivanjima u zemlji, te pad životnog standarda glavni su razlozi rekordne podrške građana ulasku BiH u Evropsku uniju.

Kaže ovo za „Glas Srpske“ predsjednik Evropskog pokreta BiH Predrag Praštalo komentarišući posljednje rezultate istraživanja javnog mnjenja od strane Direkcije za evropske integracije, a koje je pokazalo da bi u slučaju raspisivanja referenduma čak 75,6 odsto građana podržalo ovo članstvo.

9 2
Vaš BP Diskont!

– Mislim da nikada veći procenat nije bio. Ali objektivno gledajući, doći će vrijeme kada će ova podrška krenuti da pada kako se BiH bude približava danu ulaska u ovu uniju, a zbog raznih rigoroznih i ponekad teških zahtjeva koje će Brisel postaviti, a BiH morati ispuniti kako bi se našla u društvu ove evropske zajednice – istakao je Praštalo objašnjavajući kako je ova podrška daleko prisutnija u većim gradovima nego u manjim sredinama, a pogotovo u ruralnim područjima.

Ovo istraživanje pokazalo je i kako je ova podrška daleko manja u Srpskoj (55 odsto), nego u FBiH (87 odsto) i Brčko distriktu (83,6 odsto). Pojašnjavajući ovaj fenomen i ogroman disbalans u procentima, član Odbora za Evropske integracije i regionalnu saradnju u NSRS Srđan Mazalica kaže kako je do manje podrške u Srpskoj došlo zbog oprečnih stavova pojedinih briselskih zvaničnika kada je u pitanju unutrašnje uređenje BiH.

beoprom

– Kao prvo, građani Srpske nisu nikakvi evrofobi. Naprotiv. Ali zvaničnici iz Brisela su znali često tražiti prenos određenih nadležnosti i smanjenje autonomije Srpske, i sve to je dovelo do ovog rezultata. U tom kontekstu je potrebno posmatrati i rezultate u slučaju FBiH. Procenti su visoki jer postoji mišljenje kako će Brisel sve uraditi da BiH u EU bude primljena kao centralizovana država – naglasio je Mazalica.

Inače, prema rezultatima ovog istraživanja, kao razloge podrške ulasku BiH u EU anketirani građani su naveli političku stabilnost (33,2 odsto), slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala (26 odsto) i poštovanje zakona i propisa (18,4 odsto). Ispitanici koji ne podržavaju ovaj ulazak kao najčešći razlog su naveli strah od većih troškova života i poreza, njih 41,7 odsto.

12 1

Više od trećine ispitanika (38,4 odsto) smatra da BiH nikada neće ući u EU, a 29,2 odsto građana misli da će postati članica EU za najviše deset godina.

Ukupno 48,2 odsto ispitanika izjasnilo se da evropski put BiH nema alternativu, dok 35,7 odsto njih smatra da ima.

Da BiH neće nikada dobiti kandidatski status za članstvo u EU mišljenje je 28,1 odsto ispitanika, 22,3 odsto misli da će se to dogoditi za najviše pet godina, a 17,4 odsto građana vjeruje da će BiH kandidatski status dobiti za najviše godinu.

Korupcija

Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana BiH, 51,2 odsto ispitanika je navelo borbu protiv korupcije, 21,5 odsto smatra da je neophodna reforma sudova i tužilaštava, a 7,7 odsto njih misli da je to reforma socijalnog sistema.

kebab letak

(Izvor: glassrpske.com)