Policajci pronašli i spasili kineske državljane u okolini Vlasenice – stigla i zahvalnica iz Ambasade Kine

VLASENICA

Policajci pronašli i spasili kineske državljane u okolini Vlasenice – stigla i zahvalnica iz Ambasade Kine

 

Policijskoj stanici Vlasenica, 14.1. oko 18,15 časova obratilo se lice i na engleskom jeziku pokušalo da objasni da se dvoje kineskih državljana, prateći navigaciju, u namjeri da stignu u Sarajevo, izgubilo na području Vlasenice.

Po prijavi su odmah postupili policijski službenici PS Vlasenica Branislav Stanić i Milenko Kovačević, koji su uz pomoć zvučne i svjetlosne signalizacije pokušali pronaći i locirati kineske državljane. Policijski službenici su na području Zaklopače, na nepristupačnom terenu u snježnom nanosu, gdje je slaba mobilna mreža, pronašli dvoje kineskih državljana, a u akciji spasavanja su pored policijskih službenika učestvovali i pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Vlasenica.

Udruženim snagama, kineski državljani su evakuisani, prilikom čega nisu imali tjelesnih povreda, a samo pravovremenom reakcijom i prisebnošću aktera spasavanja izbjegnute su veće posljedice po život i zdravlje kineskih državljana. Policijski sluzbenici su i ovaj put pokazali visok stepen profesionalizma i spremnost da pruže pomoć svim građanima u bilo kojoj situaciji, a nagrada za požrtvovanost je stigla u vidu zahvalnice Ambasade NR Kine u BiH za nesebičan trud i zalaganje policijskih službenika.

Ovo je druga akcija spasavanja kineskih državljana na ovom području, pošto su u januaru 2020. godine, policijski službenici Policijske stanice Milići, pronašli i evakuisali 4 kineske državljanke koje su se izgubile na podrucju Milića.

(infobirac.net)