„Voker poslat da iscenira Račak“ – rađeno po modelu slučaja „Markale“

SVIJET

„Voker poslat da iscenira Račak“ – rađeno po modelu slučaja „Markale“

 

Srpskim bezbednosnim strukturama je bilo dobro poznato ko je Vilijam Voker, koji je u oktobru 1998. postavljen za šefa Kosovske verifikacione misije OEBS-a, izjavio je general-major u penziji Jovan Milanović, a prenosi B92.

Milanović, tada pukovnik, bio je od januara 1995. do decembra 1998. godine ministar savjetnik za politička pitanja u Misiji tadašnje SRJ pri Evropskoj uniji u Briselu.

On je, kako je rekao u intervjuu za Kosovo onlajn, nekoliko mjeseci ranije dostavio Beogradu informaciju da postoje planovi da na Kosovu bude isceniran incident po ugledu na slučaj Markale u Sarajevu koji bi bio povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju.

Novogodišnja RASPRODAJA se nastavlja do 10.01. ‼️
➡️ Sve je SNIŽENO -30% i -50% 🔥🛍
Posjetite nas ili naručite online ➡️ 🎒🛍🎉
Vaš Shooter 🥳

MIlanović je rekao da je Voker upravo bio poslat sa zadatkom da to sprovede u djelo, što je, kako je dodao, i učinio u Račku.

Prema njegovim riječima, on je inače čovjek koji je odgovoran za rušenje sistema i zločine u Latinskoj Americi, obavještajac, čovek kome je to bila profesija, znači zločinac, ništa drugo.

 – Račak jeste bio iznenađenje u smislu podmetanja, međutim, mi smo znali, evo ovdje piše 7.8.1998. godine, Markale-Račak – naveo je Milanović.

Vaš BP Diskont!

On je naveo da je to datum, kada je dostavio u Beograd tu informaciju iz NATO-a, da će scenario za aktiviranje agresije biti po modelu Markale u Sarajevu.

 – Eksperiment izveden na američkom poligonu, govorim o Markalama, korišćenjem maketa, ambijent na pijaci kao u Sarajevu, sticajem okolnosti tu pijacu znam, jer sam više od tri godine živeo u Sarajevu i snabdijevao se sa te pijace Markale – istakao je Milanović.

Prema njegovim riječima, mjesto na kome je izvedena priprema za Markale je Aleksandrija, blizu Vašingtona, a pripreme su izvele Sjedinjene Američke Države.

 – Učestvovali su Muslimani, uz asistenciju muslimanskog vrha (BiH). CIA je bila nosilac psihološko-medijske operacije. Donijeta je odluka da se pripremi slična operacija za Kosovo i Metohiju. Povod za agresiju da bude kao što je bio za Republiku Srpsku, a to je izazivanje humanitarne katastrofe – istakao je Milanović.

Prema njegovim riječima, istovremeno su izračunali i moguće efekte.

 – Ova informacija je bila u Unproforu u Bosni, a po njoj je rađen i model za Račak. Tako da je to bilo projektovano, i to se i dogodilo – naveo je Milanović.

 – Naravno, to je famozni Voker obavio na način kako je obavio, presvlačenjem boraca u civilna odela i dovlačenjem na tu poziciju. Napravljena je inscenacija međunarodnog nivoa i uz sve medijske spektakle, da bi se to iskoristilo kao povod – istakao je Milanović.

(Izvor: b92.com)