BiH lani uvezla preko 172 miliona KM žitarica

REGION

BiH lani uvezla preko 172 miliona KM žitarica

 

Iz BiH je u tri kvartala prošle godine izvezeno žitarica vrijednosti od oko 7,8 miliona КM, dok je uvoz iznosio nešto više od 172 miliona КM, navodi se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

U analizi se ističe da je izvoz žitarica u devet mjeseci prošle, u odnosu na isti period 2019. godine, povećan za 97,2 odsto, ali je i uvoz porastao za 9,3 odsto.

Vaš BP Diskont!

Rast izvoza najviše su vrijednosno zabilježile pšenica i suražica, što se pripisuje izvozu u Tursku i Hrvatsku, ukupne vrijednosti od skoro 5,3 miliona КM, ali je i uvoz pšenice i suražice povećan za 8,8 odsto i iznosio je više od 101 milion КM.

 – Povećanje izvoza u ovom periodu primjećuje se još kod riže i ječma, dok je pad evidentan kod raži, te heljde, prosa, sjemenki za ptice i drugo – dodaje se u analizi.

Što se tiče uvoza u prvih devet mjeseci 2020, u odnosu na isti period prethodne godine, rast je još zabilježen kod kukuruza za 16,5 odsto, ali i riže.

Skoro sav izvoz pšenice i suražice išao je u Tursku i Hrvatsku, kukuruz je izvožen u Tursku, Hrvatsku i Srbiju, a riža u Srbiju.

Pšenica i suražica najviše su uvoženi iz Mađarske, i to u vrijednosti većoj od 51,7 miliona КM, zatim iz Srbije 23,7 miliona КM, te Hrvatske 25,6 miliona КM, dok se kukuruz najviše uvozio iz Srbije – 44,3 miliona КM, te Hrvatske 9,1 milion КM.

(Agencije)