Humanost na djelu: Sestre Ikonić zajedno darivale krv

ZVORNIK

Humanost na djelu: Sestre Ikonić zajedno darivale krv

 

Jedna od najljepših fotografija ovih dana stiže iz Službe za transfuziju krvi u Zvorniku, gdje su tri sestre Tomana, Nedeljka i Miljana Ikonić zajedno darivale krv. Imali smo ranije slučaj da tri člana porodice Mirković daruju krv zajedno, ali tri sestre ne.

Humanost i želju da pomognu, kao i podršku na tom putu, su, kažu, dobile od majke Budimke, koja je medicinski radnik, odnosno glavna sestra na Odjeljenju hirurgije u JZU „Bolnica Zvornik“, te oce Ristana, koji radi u Službi profesionalne vatrogasne jedinice u Zvorniku, a koji je već 22 puta darivao krv.

Vaš BP Diskont

Nedeljka i Miljana su već darivale krv, po dva puta, a sada su zajedno sa Tomanom učestovale u humanoj akciji.

 – I ranije smo planirale da zajedno damo krv, ali nismo uspjele da se organizujemo. Sada je krv bila potrebna jednom prijatelju te smo se rado odazvale da pomognemo. Ovo je meni bio prvi put da dajem krv, dok su sestre i ranije bile davaoci – priča Tomana, koja je aposlvent stomatologije, na Medicinskom fakultetu u Foči, dok je njena sestra Nedeljka peta godina medicine, a najmlađa Miljana je brucoš na istom fakultetu.

Ljubav prema medicini, kažu, došla je prirodno, od majke čiji su rad posmatrale i rano zavoljele taj poziv.

 – Ona nas uvijek stimuliše i dodatno motiviše da budemo ono što smo sada. Pošto se i majka i otac bave zanimanjima čiji je osnovni zadatak da pomažu ljudima to se prenijelo i na nas. Stoga smo vjerovatno izabrale da studiramo medicinu, ali i da darujemo krv – ističe Tomana.

Na ovom činu su im se zahvalili i putem zvanične Fejsbuk stranice „Dobrovljni davaoci krvi Zvornik“, gdje su napisali: „Ovo su sestre Ikonić, Tomana, Miljana i Nedeljka. Sve tri studenti Medicinskog fakulteta u Foči i naši dobrovoljni davaoci. Ovakav prizor se rijetko u svijetu viđa, ali mi se sa ponosom možemo pohvaliti kakve ljude imamo i mnogo smo srećni zbog toga. Hvala vam od srca, žive i zdrave bile, blago vašim roditeljima“.

(infobirac.net)