Dogodilo se na današnji dan, 2. januar

SERVISNE INFORMACIJE ZANIMLJIVOSTI

Dogodilo se na današnji dan, 2. januar

 

533. – Merkurije postaje papa Jovan Drugi, prvi papa koji usvaja novo ime pri uzdizanju.

1492. – Granada, posljednje mavarsko uporište u Španiji, predaje se pred kraljem Ferdinandom Aragonskim.

1757. – Ujedinjeno Kraljevstvo zauzima Kalkutu u Indiji.

1839. – Luj Dager, francuski pronalazač i začetnik fotografije, snimio prvu fotografiju Mjeseca.

1870. – Počinje gradnja Bruklinskog mosta.

1871. – Amadeus Prvi postaje kralj Španije.

1882. – Džon D. Rokfeler ujedinjuje svoje naftne firme u “Standard oil fondaciju”.

Vaš BP Diskont!


1897. – Rođena srpska glumica Ljubinka Bobić, koja je 1921. započela karijeru u Beogradu kao tumač uloga naivnih, nestašnih, vragolastih djevojaka, osvojivši naprečac gledalište vedrinom i neposrednošću. Tumačeći kasnije karakterne uloge, iskazala je izuzetno scensko umijeće. Njenu karijeru je najviše obilježila nenadmašna interpretacija Živke u “Gospođi ministarki” Branislava Nušića.

1905. – Rusko-japanski rat: Rusija prinuđena da Japanu preda lučki grad Port Artur. Japanci su zarobili rusku flotu u luci tako što su potopili trgovačke brodove i zatvorili ulaz u luku.1915. – Okončana petodnevna bitka kod Sarikamiša u Prvom svjetskom ratu, tokom koje je ruska vojska nanijela težak poraz vojsci Enver-paše. Turci su izgubili 77.000 od 95.000 vojnika.

1923. – Ministar unutrašnjih poslova SAD Albert Fol daje ostavku zbog “Tipot Doum” skandala.

1929. – Kanada i SAD sklapaju plan da sačuvaju Nijagarine vodopade.

1941. – Njemačko bombardovanje znatno oštetilo Landaf katedralu, sagrađenu 1290. na obali rijeke Taf u Kardifu, u Velsu.

Tehnički pregled – vaš „Euro petrol oil“!

1942. – Japanske snage zauzimaju Manilu.

1943. – Odstupajući pred sovjetskom Crvenom armijom, Nijemci u Drugom svjetskom ratu počeli povlačenje sa Kavkaza.

1946. – Ne mogavši da nastavi svoju vladu nad Albanijom poslije Drugog svjetskog rata, kralj Zog je abdicirao, ali je zadržao svoje pravo na tron.

1955. – U Panami ubijen predsjednik – pukovnik Hose Antonio Remon. Naslijedio ga prvi potpredsjednik Hose Ramon Gisado, koji je bio na vlasti manje od dvije sedmice. Oboren je pod optužbom da je učestvovao u zavjeri u kojoj je ubijen predsjednik Remon.1967. – Ljekar Kristijan Barnard izvodi drugu uspješnu transplantaciju srca.

1971. – Na fudbalskom stadionu “Ajbroks park” u Glazgovu poginulo 66 navijača kada se, tokom utakmice “Seltika” i “Rendžersa”, srušio dio tribine.

1979. – Sid Višiz odlazi na suđenje za ubistvo Nensi Spandžen.

1991. – Šeron Prat Dikson polaže zakletvu kao gradonačelnik Vašingtona, čime je postala prva afro-američka žena da vodi grad te veličine i važnosti.

1992. – Predsjednik Srbije Slobodan Milošević i predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman prihvatili su sporazum o planu mirovnih operacija u Jugoslaviji – Vensov plan, kojim je predviđena demilitarizacija zona u Hrvatskoj zahvaćenih ratom, povlačenje JNA iz tih oblasti i stavljanje tih zona pod zaštitu UN.1992. – Vojni komandanti u Hrvatskoj prihvatili su prekid vatre radi raspoređivanja 10.000 pripadnika mirovnih snaga UN.

1994. – Više od 70 ljudi poginulo i najmanje 670 ranjeno tokom dvodnevnih borbi sukobljenih islamskih frakcija u glavnom gradu Avganistana – Kabulu.

1998. – Vlasti Nigera uhapsile bivšeg premijera Hamu Amadua, pod optužbom da je učestvovao u zavjeri u kojoj je ubijen šef države Ibrahim Bare Mainasara.1999. – Snažna snježna oluja zahvatila srednji zapad SAD, napadalo 359 milimetara snijega u Milvokiju i 487 milimetara u Čikagu. U Čikagu temperatura pala na 25 stepeni ispod nule. Prijavljeno je 68 smrtnih slučajeva.

2002. – Levi Mvanavasa postaje treći predsjednik Zambije.

2004. – Letjelica “Stardast” uspješno prošla pored komete “Vild 2”, uzimajući uzorak koji će donijeti na Zemlju dvije godine kasnije.2006. – Najmanje 31 lice poginulo u toku poplava izazvanim monsunskim kišama u indonezijskoj provinciji Istočna Java, a nabujala voda odnijela je više stotina kuća.

2019. – Sretni dobitnik iz Velike Britanije osvojio je premiju od blizu 115 miliona funti u igri na sreću “Evromilioni”.

(Agencije)

FOTO: Godišnjica Venosovog plana