Satelitski snimci – tlo u Petrinji se spustilo od 10 do 30 centimetara

REGION

Satelitski snimci – tlo u Petrinji se spustilo od 10 do 30 centimetara

 

Prema satelitskim snimcima, tlo u Petrinji se zbog razornog zemljotresa koji je u utorak pogodio to područje spustilo više od 10 centimetara, navodi inženjer šumarstva Alen Berta.

Snimke je na Fejsbuku objavio Alen Berta, inženjer šumarstva i konsultant u međunarodnoj kompaniji CGI zadužen za posmatranje planeta, prenosi portal Indeks.

 – Sateliti pokazuju pune razmjere katastrofe. Upoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18. 12. i 30. 12. vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 centimetra na najizraženijem dijelu, dok se tlo same Petrinje spustilo (udaljilo od satelita) za od 10 do 30 centimetara. Ta područja su radijusa po 10 kilometara – napisao je Alen Berta.

On je naveo da se u pojasu opasanom linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočava takođe pomak od nekoliko centimetara, što je bilo pogubno za mnoge kuće oštećene ratom i vremenom.

Berta je ukazao da je toliko pomjeranje tla većeg opsega nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji prije 3-4 godine.

Podsetio je da se u potresu koji je u martu prošle godine pogodio Zagreb tlo pomjerilo samo nekoliko centimetara u samom epicentru, dok je u samom gradu to bilo nekoliko milimetara.

(Izvor: rts.rs/index.hr)