АКТУЕЛНОЗВОРНИКСРПСКА И СРБИЈА

Фонд најављује наплаћивање нових електронских књижица у Српској

240698 1 658x445 1

 

Иако Фонд здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС) сноси трошкове израде прве електронске картице, у случају потребе за израдом нове картице усљед промјене личних података, губитка или оштећења картице и слично, те трошкове треба да сноси осигураник, мада ово још није почело да се примјењује у пракси, пишу Независне.

Како су рекли, трошкови издавања картице биће у висини стварних трошкова израде здравствене картице, а о свим детаљима када ће ФЗО РС почети да наплаћују другу и сваку наредну електронску картицу јавност ће бити правовремено информисана.

Из ФЗО РС истичу да су све нове картице које су израђене након губљења, оштећења и слично до сада они финансирали.

Како су рекли, до сада је више од 900.000 електронских здравствених картица активирано.

„Грађани своје е-картице преузимају у надлежним пословницама Фонда, а у случају да картица није још израђена, треба да поднесу захтјев за њену израду. Док не добију картицу, користе потврду коју им издају наше пословнице приликом подношења захтјева за израду картице. На тој потврди се налази и привремени кориснички број који ће бити активан све док осигураник не добије своју картицу“, појаснили су из Фонда.

Додају да је иста процедура у случају да осигураник изгуби електронску картицу или у случају да дође до промјене личних података.

„И тада осигураник долази у надлежну пословницу Фонда и подноси захтјев за израду нове електронске картице, те добија потврду коју користи у здравственим установама док не добије нову картицу“, казали су из ФЗО РС.

Како су рекли, електронске здравствене картице више немају рок важења, а осигурана лица која имају картице које су раније израђене и на којима је назначен рок важења могу да их користе и након истека назначеног рока, све док имају утврђен статус осигураног лица у обавезном здравственом осигурању.

„Међутим, важно је да осигураници чувају своју електронску картицу, која је лични документ као и сваки други, јер су поједини осигураници до сада већ и по четири-пет пута губили своју електронску картицу“, појашњавају из Фонда.

Здравственом картицом, додају, доказује се својство осигураника, односно осигураног лица и на основу ње се остварује здравствена заштита.

„Уједно, здравствена картица је и најбоља заштита личних података јер се помоћу ње приступа електронском здравственом картону пацијента“, истакли су из Фонда.

Додају да у случају да дође до промјена личних података, осигурано лице је дужно да у року од 15 дана промјену пријави надлежној пословници Фонда и поднесе захтјев за издавање нове картице.

„Док не буде израђена картица, осигураном лицу се издаје потврда о здравственом осигурању коју користи док не добије картицу. Такође, уколико картица буде изгубљена, украдена или оштећена, осигурано лице то треба да пријави надлежној пословници Фонда, како би се картица поништила и да би се избјегле евентуалне злоупотребе“, рекли су у ФЗО Српске.

Појашњавају да у ситуацијама када осигурано лице ФЗО РС оствари право на здравствено осигурање у другој земљи, односно код другог носиоца осигурања, здравствену картицу треба да врати Фонду.

„Коришћење електронске здравствене картице омогућено је захваљујући имплементацији пројекта Интегрисаног здравственог информационог система у Републици Српској, који, поред е-картица, подразумијева и електронски здравствени картон, електронске упутнице, рецепте, налазе“, закључили су из ФЗО.

Наиме, ИЗИС подразумијева потпуну интеграцију, односно информациону увезаност свих установа и институција здравственог система Српске.

(Извор: Независне)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *