АКТУЕЛНОШЕКОВИЋИ

Мјештани Стрмице код Шековића негодују: Санација пута или нова блокада за камионе

Мјештани Стрмице код Шековића негодују: Санација пута или нова блокада за камионе

IMG e2d3312acd20d8bb1c3f2fd4297d6809 V

 

Мјештани села Стрмица, код Шековића, траже да им Шумско газдинство (ШГ) „Бирач“ из Власенице што прије санира пут који води ка овом селу, а који су, како тврде, уништили камиони и друга возила током извлачења и превоза шумских сортимената за потребе тог шумског газдинства, пишу Независне.

Док из ШГ „Бирач“ поручују да су већ почели санацију пута, али и да је то умјесто њих требало да уради општина Шековићи, мјештани одговарају да ће већ у понедјељак (23. јануар) доћи са надлежним људима из општине како би провјерили да ли је пут поправљен те да ће, уколико то не буде урађено, наставити са протестима и блокадом спорног пута, због кога је, подсјетимо, прије неколико дана ухапшено неколико мјештана овог села.

Међу њима био је и Јеленко Поповић, који за „Независне новине“ прича да је проблем почео прије више од мјесец дана.

„Директор Шумског газдинства излазио је на пут и обећавао да ће га поправити. Сваки пут кад заврше радове они оду и никад ништа не ураде“, каже Поповић и додаје да су због тога мјештани били приморани да сами прикупе новац за санацију.

Ипак, тврди да када су видјели да од тога нема ништа јер се пут не може тако одржавати, одлучили су да га блокирају.

beoprom

„Поручили смо им да не шаљу више камионе док не поправе пут. Међутим, они су поново послали камионе, због чега смо кренули у протест и блокаду“, каже Поповић.

Надлежни су тада, тврди, умјесто одговора, позвали полицију, која је ухапсила њега и његовог брата, те још неколико мјештана.

„Провели смо шест сати у полицији због ремећења јавног реда и мира и других прекршаја. Полицајци су били коректни све вријеме“, испричао је Поповић.

С друге стране, из Шумског газдинства „Бирач“ из Власенице тврде да су у децембру 2022. године реконструисали алтернативну дионицу пута како не би пролазили кроз ово село, те да већи дио пута који су блокирали мјештани представља „шумски камионски пут који је ШГ ‘Бирач’ изградио за своје потребе“.

„Шумско газдинство користи овај пут и одржава га из властитих средстава. Већ се ради санација пута“, навели су у званичном саопштењу.

Из ШГ кажу и да су општини Шековићи у 2022. години уплатили скоро 200.000 КМ на основу накнаде за коришћење шумског земљишта, те да би дио тих средстава требало да буде искориштен за реконструкцију спорног пута, што, тврде, није учињено.

243207426 1851495218355211 7767847680719628240 n
Đak sport – Zvornik!

Први човјек општине Шековићи Миладин Лазић не слаже се с овим тврдњама.

„Мјештани су с правом огорчени јер је пут баш уништен. Такође, морам да напоменем да је општина на тим дестинацијама прошле године уложила више од 100.000 КМ, асфалтирано је 700 метара тог пута, реконструисани су кракови пута, тако да те тврдње нису тачне. Општина Шековићи одржава локалне и некатегорисане путеве, али сам убијеђен да општина није дужна да санира пут који ШГ буквално девастира“, каже Лазић за „Независне новине“.

Ни мјештани нису задовољни одговором ШГ „Бирач“.

„Видјели смо да су обећали да ће поправити пут. У понедјељак ће начелник општине са нама. Тај пут се не може санирати без 100.000 КМ“, тврди Поповић.

На констатацију из ШГ да је направљен алтернативни пут за камионе, он каже да и тај пут веже четири села и да су и њима направили проблеме.

zo zi nova
Zo-Ži Zvornik!

(Извор: Независне)