Инвестиције у „Алумини“: Нова „кестнерова“ упаривачка батерија

Инвестиције у „Алумини“: Нова „кестнерова“ упаривачка батерија

 

Компанија „Алумина“ завршила је изградњу нове упаривачке батерије, француског произвођача „кестнер“, а по обимности радова и уложеним средствима ради се о највећој инвестицији у фабрици у 2022. години. Ново упаривачко постројење, умногоме ће значити у технолошком процесу производње, прије свега у погледу енергетске ефикасности и смањења финансијских трошкова.

Током изградње нове „кестнер“ УБ-1 уграђено је око 1.000 тона челичних конструкција и опреме, а на овом пројекту највећи дио посла обавили су запослени у „Алумини“, те околне фирме које се баве грађевинским челичним конструкцијама.

 – Изградња „кестнерове“ упаривачке батерије број 1 и трафо постројења ТП 2-17 изведена је по концепту који је подразумијевао да се радови изврше од стране стручних служби и извођача из привредног друштва „Алумина“ у складу са њиховим максималним могућностима у комбинацији извођења преосталих радова од стране трећих лица и испоручилаца опреме – истиче Војин Мирић, који је био на челу тима који је руководио пројектом изградње нове „кестнерове“ упаривачке батерије.

 

Мирић подсјећа да је изградња новог упаривачког постројења захтијевала свакодневно тимски рад уз усаглашавање активности свих извођача на терену батерије и поштовање мјера заштите на раду.

 – Чињеница да смо укупно уградили око 1.000 тона тешке металне високо габаритне опреме и конструкција до висинске коте 24,85 метара без иједне повреде радника, представља посебан успјех и задовољство за мене као руководиоца пројекта – наглашава Мирић, који се искрено захваљује свим учесницима и сарадницима на доприносу за успјешну реализацију овог пројекта, пожеливши им пословне успјехе у будућем раду и на новим пројектима.

Директор Сектора инвестиције Гордан Вуковић каже да је изградња „кестнерове“ упаривачке батерије број 1 једна од најсложенијих инвестиција која је у „Алумини“ реализована посљедњих година.

 – По први пут у историји ове фабрике урађена је једна комплетна базна линија упаравања за производњу глинице у нашем извођењу. Комплетна пројектна документација урађена је у Техничком бироу „Алумине“, а само извођење грађевинских, машинских, електро и радова аутоматике изведено је од стране наших радника уз учешће локалних фирми на изради и монтажи носеће челичне конструкције – истиче Вуковић, подсјећајући да је „Алумина“ највећи дио основне опреме, потребне за „кестнерову“ УБ-1, набавила из Мађарске.

По ријечима Вуковића, ово је највећа инвестиција у компанији „Алумина“ у току 2022. године.

 – Укупна вриједност овог инвестиционог пројекта је преко шест милиона конвертибилних марака – каже Вуковић, наводећи да вриједност инвестиционих улагања у фабрици у току ове године износи око 16 милиона КМ, док се у 2023. години очекују значајни и обимни инвестициони пројекти од близу 30 милиона КМ.

У протеклом периоду, посебно у свјетлу увођења нових производа, наметнула се идеја о потреби да се, у оквиру погона Упаравање, изгради и друга „кестнерова“ упаривачка батерија сличног типа постојећој.

Руководилац погона Упаравање Драган Димитријевић каже да је капацитет нове „кестнер“ УБ-1 око 90 тона отпарене воде на сат, додајући да се примјеном неких метода при раду очекује и већи капацитет од пројектне вриједности.

 – Увођењем новог упаривачког постројења у експлоатацију отварамо опцију смањења утрошка паре у производном процесу због ефикасног искориштења енергије у односу на стара упаривачка постројења. Значајан фактор који добијамо је повећање погонске спремности и капацитета погона Упаравање – казује Димитријевић, који је и замјеник руководиоца овог инвестиционог пројекта.

Савремени управљачки систем и цјелокупна опрема аутоматике прилагођена је праћењу сваког сегмента при раду овог упаривачког постројења, што ће омогућити уочавање евентуалних проблема сваког дијела процеса управљања и благовремену могућност корекције у циљу што ефикаснијег рада.

(Алумина-инфо)