Дукић: Стотине хиљада тона пелета у складиштима, укинути забрану извоза

Дукић: Стотине хиљада тона пелета у складиштима, укинути забрану извоза

 

Предсједник компаније „Боксит“ Милићи Рајко Дукић упутио је ресорним министарствима допис у којем тражи да ставе ван снаге или измијене одлуке о забрани извоза и ограничењу цијене пелета.

Дукић у допису подсјећа да је одлуком Савјета министара до краја јануара 2023. забрањен извоз одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета, док је одлуком Владе РС ограничена цијена пелета на 480 КМ по тони са ПДВ-ом.

 – Како су и једна и друга одлука постале дискутабилне, сугеришем да се обје ставе ван снаге или преиспитају, уз детаљну анализу стања на тржишту и ефеката које су те одлуке произвеле – наводи Дукић.

У образложењу наводи да одлука о забрани извоза није донесена на основу стручне анализе, односно да се није водило довољно рачуна о понуди и потражњи.

Резултат тога је, додаје, да сада због забране извоза, произвођачи имају залихе које се мјере стотинама хиљада тона, а не могу да продају на тржиштима гђе су цијене много повољније и продаја није дискутабилна.

ZO-Ži, Zvornik!

– Цијена пелета, која је ограничена одлуком Владе РС могла би да има оправдање, само под условом да је усклађена понуда и тражња и да произвођачи, због забране извоза, немају енормне залихе, што повећава и одређене трошкове, а и доводи у питање оправданост и корисност даље производње. Више је него очигледно да огромне залихе указују на неусклађеност понуде и тражње, без обзира на ограничену цијену – наводи се у допису.

Предложио је да се што прије укине одлука о забрани извоза или преиначи у смислу да произвођачи могу да извезу дио своје производње, „с тим да се цијене, на домаћем тржишту, такође преиспитају и по потреби заштите“.

Иначе, компанија „Боксит“ је власник предузећа „Солигна“ које се, између осталог, бави и производњом пелета.

Цијена пелета у Српској протеклих мјесеци ишла је и до 750 КМ са тенденцијом даљег раста. Због тога су се у проблему нашли бројни привредници, али и домаћинства која су се гријала на пелет с обзиром на то да им је гријање поскупјело и до 150 одсто.

Након тога Влада РС је донијела одлуку о ограничењу цијене.

Keso gradnja DOO Zvornik

(Izvor: capital.ba)