Савјет министара донио нову одлуку: Забрана извоза производа од дрвета из БиХ продужена до краја октобра

Савјет министара донио нову одлуку: Забрана извоза производа од дрвета из БиХ продужена до краја октобра

ФОТО: Илустрација, агенције

 

Савјет министара БиХ на ванредној телефонској сједници донио је Одлуку о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета до 31. октобра 2022. године.

Одлука је донесена у складу са иницијативама Владе Републике Српске и Владе Федерације Босне и Херцеговине, а након што је утврђено да раније донесеном одлуком нису испуњени циљеви њеног доношења, који се првенствено огледају у енормном расту цијена одређених дрвних сортимената и производа од дрвета.

Забраном извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета разврстаних у 13 тарифних ознака, укључујући и дрвене брикете, желе се осигурати неопходне количине за прерађивачку индустрију, отклонити пријетње од озбиљне или непоправљиве штете за шуме у БиХ и спријечити критичне несташице огревног дрвета за становништво и привреду, те јавне установе у области образовања, здравства и социјалне заштите, проузроковане кризом на свјетском тржишту енергената.

По истеку рока примјене ове одлуке, Савјет министара БиХ ће продужавати заштитне мјере предвиђене овом одлуком, на приједлог и на основу извјештаја Министарства спољне трговине и економских односа, а све до испуњења циљева увођења привремене забране извоза.

Савјет министара БиХ може преиспитати примјену ове одлуке и прије истека њеног важења у случају испуњења циљева њеног доношења, на основу достављеног извјештаја Министарства спољне трговине и економских односа, преноси Н1.

Одлука ступа на снагу даном доношења и биће објављена у „Службеном гласнику БиХ“ и службеним гласилима ентитета.

Даном ступања на снагу ове одлуке престају да важе раније донесене одлуке о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета са 67. ванредне сједнице, као и њена измјена са 54. редовне сједнице Савјета министара БиХ, саопштено је из ове институције.

Хотел Видиковац – Зворник!

(Извор: Српска инфо)