Окупљање учесника, али и противника Европрајда, блокиран центар Београда, приведена 31 особа

Окупљање учесника, али и противника Европрајда, блокиран центар Београда, приведена 31 особа

 

Иако је МУП Србије забранио шетњу у оквиру Европрајда, као и другу шетњу у знак протеста против одржавања ове манифестације у Београду, учесници Европрајда окупљају се испред Скупштине Србије и код Уставног суда. Такође, грађани који се противе одржавању Европрајда окупљају се код Храма Светог Саве и зграде Народне библиотеке. Јаке полицијске снаге са опремом за разбијањее демонстрација стоје у кордону у три реда код Уставног суда.

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије привели су данас до 15.00 часова 31 особу у Београду због нарушавања јавног реда и мира.

Из МУП-а је поручено да одлучно спроводити закон и неће дозволити насиље на улицама главног града Србије, нарушавање јавног реда и мира и угрожавање личне и имовинске сигурности грађана.

Ваш Схоотер – Зворник!

У центру Београда је велики број припадника полиције.

Више јавно тужилаштво је саопштило да су четири мушкарца који су данас шутирали припаднике Министарства унутрашњух послова у Таковској улици испред Дома Народне скупштине Србије задржани по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Задржавање до 48 сати одредило им је Прво основно јавно тужилаштво у Београду због кривичног дјела из члана 23 Закона о јавном реду и миру – ометање службеног лица у вршењу службене дужности.

Задржани су К. Н (30) М. М. (32), М. М. (34) и Т. Б. (35).

Подсјећамо, премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће сви бити безбједни током одржавања Европрајда.

МУП Србије забранио је шетњу у оквиру Европрајда из безбједносних разлога и одбацио жалбу организатора на ову одлуку. 

Такође, Управни суд у Београду одбио је тужбу организатора Европрајда поднесену против МУП-а због одлуке о забрани шетње.

МУП из безбједносних разлога није одобрио ни окупљање у знак протеста против одржавања Европрајда.

Организатори Европрајда су упркос свему најавили данас у 17.00 часова скраћену шетњу од Уставног суда, одакле ће наставити Булеваром краља Александара, Београдском, Илије Гарашанина до Ташмајдана, гдје ће бити организован концерт.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулинпоручио је да неће бити толерисано насиље на улицама Београда, нити ће бити недозвољене шетње.

Хотел Видиковац – Зворник!

(Извор: РТРС/РТС)