Синдикат „Алумине“: Новчане накнаде за 183 брака и 373 новорођене бебе

Синдикат „Алумине“: Новчане накнаде за 183 брака и 373 новорођене бебе

Породица и наталитет су стуб сваког друштва и државе и зато их треба подржати и подстицати колико је год то могуће. Са овом максимом руководили су се у Синдикалној организацији металске индустрије и рударства у компанији „Алумина“, када су прије скоро седам године одлучили да новчано стимулишу запослене у фабрици, чланове ове синдикалне организације, како би поспјешили заснивање нових брачних заједница и побољшали наталитет код породица наших радника.

 – Акцију смо покренули у октобру 2015. године. На почетку смо имали једно до два вјенчања мјесечно и исто толико рођења дјеце, да би у наредном периоду тренд склапања бракова запослених у компанији и посебно рађања дјеце био у порасту – рекао нам је предсједник Синдикалне организације металске индустрије и рударства Раденко Смиљанић.

Од покретања ове акције, дакле за скоро седам година, склопљена су 183 брака и рођено 373 дјеце. Смиљанић каже да је разлог повећања броја бракова и економска сигурност коју „Алумина“ пружа посљедњих година, а на коју се углавном наслањају млађи људи при планирању заснивања породице или њеног проширења.

 

 – Синдикат ће настојати да ова акција што дуже траје, односно да буде подршка младим брачним паровима. У фабрици је доста младих људи, потенцијалних будућих супружника. Наравно, очекујемо да ће бити нових бракова и да ћемо оваквим акцијама утицати код младих људи који треба да формирају и проширују своје породице – наглашава  Смиљанић.

Висина новчане помоћи за раднике који заснивају брачну заједницу износи 300 КМ, а за прво рођено дијете 400 КМ. У случају да су оба супружника радници „Алумине“ и чланови Синдиката металске индустрије и рударства, додијељује им се по 300, односно по 400 КМ.

Рођење  другог дијетета стимулише се са 500, трећег 600 КМ,  и сваког наредног са додатних 100 КМ, наводе у Синдикалној организацији металске индустрије и рударства.

У компанији „Алумина“ трећина запослених млађа је од 35 година, а у породицама радника ове фабрике има више од 580 дјеце узраста до седам година.

(Служба за односе са јавношћу „Алумина“)