Слободан Ћирковић доказ да међу нама живе хероји: Мигранта спасио од сигурне смрти у Дрини

Слободан Ћирковић доказ да међу нама живе хероји: Мигранта спасио од сигурне смрти у Дрини

 

Братуначки ватрогасац Слободан Ћирковић спасио је од смрти мигранта из Пакистана који се давио у близини Рајске плаже на Дрини. Када је чуо да човјек, који се бори за живот, зове у помоћ на енглеском, није размишљао ни секунда, чамцем се приближио до њега, скочио у хладну воду и извукао га на копно, пише Глас Српске.

На тај начин још једном је доказао да хуманост и солидарност не познају вјеру, нити нацију те да међу нама живе хероји који су у сваком моменту спремни жртвовати сопствени, да би спасили туђи живот.

Овом тихом хероју у његовој хуманој мисији помогли су пријатељи Јовица Челановић и Милан Црљенић који су прошлог петка били с њим на викендици.

Ћирковић за “Глас Српске” прича да је, чим је угледао човјека у води који не зна пливати, скочио у чамац и појурио према њему. 

 – До човјека, за кога се касније испоставило да је мигрант из Пакистана, стигао сам у посљедњем минуту. Давио се, можда су и секунди били пресудни, али хвала Богу успио сам да га спасим. Покушао је да преплива с једне стране Дрине на другу. Чуо сам врисак, видио да је скоро потопљен, само мало му је вирила глава, али у посљедњем моменту успио сам да га извадим из воде – рекао је Ћирковић. 

Како сам каже, људски је притећи у помоћ, а не нијемо посматрати човјека у невољи.

– Покушао сам и успио да спасим. Било би ми жао да се неко утопи. Одреаговао сам тако без трунке размишљања. Ухватио сам га за руку и извадио из воде. Био је скроз дезоријентисан, није знао ни шта се десило, нити гдје се налази. Био је ту један пријатељ с њим, а касније су ми много захваљивали јер сам му продужио живот – казао је Ћирковић. 

Није ово први пут да хумани ватрогасац спасава живот на брзацима Дрине. Ћирковић каже да ни у будућности, у случају да неко буде у проблему, неће размишљати ни секунда.  

Кесо градња ДОО Зворник

– Прије 15 година на рукама сам изнио момка из Дрине. И тада се то десило испред моје викендице. Људи не знају да пливају и тако уђу у ријеку, то је велика опасност. Увијек ћу то урадити због своје савјести, жао ми је да се угаси живот – рекао је овај хумани Братунчанин.

Ћирковић је добровољни давалац крви, планинар, страствени пливач, велики хуманиста, риболовац, а за себе каже да је на Дрини 365 дана и да је она дио њега.

– Вода је моја велика страст. Сваке године идем у Вишеград чамцем 60 километара у једном правцу. Тренирао сам и пливање, а три пута сам у Дрини први допливао до Часног крста на Богојављење – додаје Ћирковић.

Бокс

Слободан Ћирковић отац је европске шампионке у боксу Саре Ћирковић која наступа за репрезентацију Србије.

– Код Саре је бокс на првом мјесту, све остало у другом је плану. Сада је на Купу нација у Суботици и 15. септембра има меч. Посвећена је и велики професионалац, зато и ниже успјехе и медаље. Поносан сам на њу што се одлучила за спорт, јер је то најбољи и једини исправан пут – казао је Ћирковић.

(Извор: Глас Српске)