АКТУЕЛНОРЕГИОН И СВИЈЕТ

Skandalozno pismo biskupa patrijarhu Porfiriju: Negiraju da je u Јastrebarskom i Sisku bio logor za djecu

Skandalozno pismo biskupa patrijarhu Porfiriju: Negiraju da je u Јastrebarskom i Sisku bio logor za djecu

205485
FOTO: Printskrin, RTRS

 

Hrvatski biskupi uputili su skandalozno pismo njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, piše RTRS.

Dva mjeseca od odluke Svetog arhijerejskog Sabora SPC i dvije sedmice od prvog obilježavanja praznika Svete djece novomučenika jastrebarskih i sisačkih, 13. jula, zagrebački nadbiskupi predvođeni Јospom Bozanićem, negiraju da je u Јastrebarskom i Sisku bio logor za djecu u Drugom svjetskom ratu.

Oni tvrde da je to bilo „prihvatilište“ u kojem su navodno časne sestre liječile djecu.

15170767 615075238663888 456689475306809039 n 1
Đak sport – Zvornik!

U opširnom otvorenom pismu objavljenom na sajtu Zagrebačke nadbiskupije patrijarhu srpskom Porfiriju, Sabor Srpske pravoslavne crkve se optužuje da je ovom odlukom i obilježavanjem, kako kažu, prihvatio retoriku i komunističku propagandu koja je, tvrde, prepuna neistina i manipulacija kojima se navodno nedužnima pokušava podmetnuti krivica.

Tvrde i da SPC širi neistine vezane za ulogu Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i nadbiskupa Stepinca u Drugom svjetskom ratu i da ga kleveće.

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da agresivno pismo koje su hrvatski biskupi uputili patrijarhu srpskom Porfiriju odraz njihove frustracije jer nisu uspjeli u kanonizaciji nadbiskupa Alojzija Stepinca i nemirenja sa činjenicom da Rimokatolička crkva u Hrvatskoj nije uspjela da izvrši falsifikovanje sopstvene zločinačke prošlosti.

295576820 3187021821519937 8234712632377715137 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Raković u izjavi za Srnu tvrdi da oni ne mogu da se pomire sa tim.

– Oni su taman mislili da će doći do kanonizacije Stepinca i da će Crkva u Hrvata biti amnestirana za ulogu u genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima. Međutim, ta kanonizacija se nije dogodila i zato isplivavaju velike frustracije zbog toga jer nisu uspjeli da operu svoju prošlost, a imali su namjeru da to urade – rekao je Raković.

On je dodao da je Rimokatolička crkva u Hrvatskoj uložila veliku energiju i vjerovatno i velika sredstva u to, a da rezultat nije očekivan, te da su stoga i uputili ovo pismo koje nije samo agresivno, nego je i ispod svakog nivoa.

stovariste1
Zo-Ži, Zvornik!

(Izvor: RTRS)