Захваљујући међународној сарадњи синдиката – у предузећима из БиХ која раде за њемачке брендове већа плата

Захваљујући међународној сарадњи синдиката – у предузећима из БиХ која раде за њемачке брендове већа плата

 

Захваљујући међународној сарадњи синдиката, од наредне године радници у предузећима у БиХ, која раде за велике њемачке брендове, моћи ће се обратити државној агенцији у Њемачкој и тражити заштиту права на достојанствен рад, укључујући и право на одговарајућу плату, пише Српскаинфо.

Ово је за Српскаинфо потврдио Данко Ружичић, потпредсједник Савеза синдиката РС.

– Влада Њемачке је донијела одлуку да радници предузећа на Балкану и на истоку Европе, који раде за њемачке компаније, могу преко једне њемачке државне агенције тражити заштиту права на достојанствен рад. Од јануара наредне године то ће право имати радници из предузећа са више од 3.000 запослених – појаснио је Ружичић.

Он додаје да ће од 2024. иста права имати и радници у предузећима са 1.000 радника, који су “извођачи радова” за њемачке компаније, а касније ће се тај праг спуштати, на све мања предузећа.

Хотел Видиковац – Зворник!

– Услуге њемачке државне агенције и невладиних организација, које учествују у заштити права иностраних радника, биће бесплатне за све раднике који им се обрате. Европска комисија припрема директиву с циљем да се овај њемачки модел преслика на све земље ЕУ – каже Ружичић.

Он тврди да ће радници у БиХ, уколико раде у предузећима која извозе у Њемачку, моћи да се обрате њемачким властима у случајевима мобинга и неплаћеног прековременог рада, али да ће моћи да се жале и на плате.

У заштити радничких права иностраних радника примјењиваће се њемачки закони.

– Агенција ће прво упутити раднике на медијацију са фирмом послодавцем из Њемачке. Уколико медијација не успије радници ће моћи да судским путем траже сва права која им припадају по законима Савезне Републике Њемачке, укључујући и плату – наводи Ружичић.

(Извор: српскаинфо.цом)