Братунац-Сребреница: Малинари очајни – ближи се крај бербе, а цијена није дефинисана

Братунац-Сребреница: Малинари очајни – ближи се крај бербе, а цијена није дефинисана

 

И ове године произвођачи малине обраће своје малињаке и након бербе сазнати колико ће за свој рад добити, или колика је цијена малине, пише портал ЕСребреница. Предсједник Управног одбора Удружења малинара “Виламет” које окупља произвођаче из Милића, Братунца и Сребренице, Иван Стојановић каже да је ово прешло сваку мјеру и да овакав однос према произвођачима треба бити кажњен.

 – За неколико дана се берба завршава, а цијену нису истакли откупљивачи. Највјеројатније, наредне године ћемо подржати ове мање хладњаче које су изашле са цијеном и малину њима предати јер ће очито и најбоље платити – каже Стојановић.

Како је рекао, овим ће се директно утицати да хладњаче које су коректне према произвођачима добију више робе и повјерење произвођача, док ће веће хладњаче које чекају завршетак бербе како би изашле са цијенама бити кажњене и имаће мање робе и зараде.

Он је рекао да је и даље став да је откупна цијена малине испод десет марака, као и у Србији, неприхватљива произвођачима и како наводе, искористиће све релације да она буде једнака онима у региону.

 – Једноставно, исто је тржиште, исти сортимент малине са обе стране Дрине. Цијена у Србији је од 550 динара, 9 КМ, до 650 динара, 11 КМ – рекао је Стојановић.

Ваш Схоотер Зворник!
Попуст се односи на цјелокупан асортиман из колекције прољеће-љето 13.7-17.7.
Видимо се 🙂!

Неколико мањих хладњача из Подриња изашло је са цијеном која се креће од 7 до 9 КМ са превозом чиме произвођачи нису задовољни. Стојановић напомиње да је прошлогодишње невријеме и ове године оставило посљедице, а да је сав пољопривредни материјал који се користи у узгоју и третирању малињака драстично поскупио.

Само у Братунцу више од 1.000 породица се бави малинарство.

Ђак спорт Зворник!

(Извор: есребреница.ба)