АКТУЕЛНОСРЕБРЕНИЦА

Srebrenica: Mirkov prirodni sapun sa Guber vodom

Srebrenica: Mirkov prirodni sapun sa Guber vodom

sapun2 620x400 1

 

Dok svake sekunde ogromne količine ljekovite Guber vode otiču u kanalizaciju, Mirko Sekulić je došao na ideju da veoma male količine vode Crnog Gubera iskoristi za prirodne sapune koje pravi, piše ESrebrenica.

Mirka mnogo ljudi poznaje kao umjetnika koji izrađuje suvenire, ukrašava i uređuje enterijere, gradi fontane, slika i zapravo sve što uzme da radi u to utka i sebe i svoju kreativnost. Prilikom posjete Francuskoj imao je priliku da se upozna i sa procesom izrade prirodnih preparata.

 – Slučajno sam posjetio jednu radnju gdje se proizvode prirodni preparati. Kada sam vlasniku te radnje ispričao za ljekovite vode Gubera, dozvolio mi je da se bolje upoznam s procesom proizvodnje prirodnih preparata i tu se rodila ideja o proizvodnji sapuna na bazi ljekovite vode Crni Guber – priča Mirko koji je u tom periodu usavršavao grnčarski zanat u Francuskoj.

15170767 615075238663888 456689475306809039 n 1
Đak sport – Zvornik!

Mirko je, na bazi Guber voda, proizveo nekoliko vrsta sapuna koji se koriste za kožu i djelotvorni su, a za koje je mikrobiološkom analizom utvrđen kao lijek u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Pored Guber voda, u sapune dodaje kokosovo i maslinovo ulje, kafu, med i sve ručno pravi.

Mirko ističe da je prošle godine proizveo više od 7.000 sapuna koje je prodao ili poklonio prijateljima, a postali su veoma traženi. Takođe, počeo je da proizvodi i likere od borovnice koja je ubrana na Guberu, kao i od mušmule.

zo zi 1

(Izvor: ESrebrenica)