Догодило се на данашњи дан, 15. јул

Догодило се на данашњи дан, 15. јул

 

1099. – Крсташи у Првом крсташком рату заузели Јерусалим.

1291. – Умро њемачки цар Рудолф Први Хабсбург, оснивач династије Хабсбурговаца, који је владао од 1273. до смрти. У бици на Моравском пољу 1278. побиједио је чешког краља Отокара Другог Пшемисла и од њега отргнуо Аустрију, Крањску и Штајерску које су, с касније припојеном Корушком, постале насљедне хабсбуршке земље, чиме је ударен темељ Хабсбуршке Монархије.

1410. – Војска пољског краља Владислава Другог Јагела уз помоћ чешких плаћеника до ногу потукла њемачке тевтонске витезове у бици код Таненберга.

1606. – Рођен холандски сликар Харменс ван Рајн Рембрант, један од највећих у историји сликарства. Урадио је око 650 уљаних слика, око 300 гравира и скоро 2.000 цртежа, укључујући ремек-дјела, као што су „Ноћна стража“, „Изгубљени син“, „Час анатомије доктора Тулпа“, „Христос као баштован“, „Добри Самарићанин“, „Ходочасници у Емаусу“, „Сукнари“, „Витсавеј“, „Јаков благисиља унуке“, „Венера и Купидон“, „Вјереници“, „Флора“, „Данаја“, „Старица“, „Јеврејска невјеста“, „Породични портрет“, „Предио с вјетрењачом“, више од 60 аутопортрета, портрете своје жене Саскије фан Ојленбурх, сина Тита, пријатеља Јана Сикса.

1663. – Рођен српски поморац и математичар и руски кнез Марко Мартиновић, стручњак за хидроградњу и бродоградњу, један од најученијих људи свог времена. Као наставник Поморске академије у Венецији подучавао је и младиће из Русије примљене на молбу цара Петра Великог. У родном Перасту је руководио радом једне од најстаријих поморских школа на Јадрану.

1795. – „Марсељеза“ званично прихваћена за химну Француске.

1869. – Француз Иполит Меж Морис патентирао маргарин.

1904. – Умро руски писац Антон Павлович Чехов, чији се стил одликује једноставношћу, изванредним даром запажања и специфичном атмосфером, блиском импресионистичком поступку. Позоришту је отворио нове путеве и сам створио нови драмски облик – „лирску драму“ и извршио огроман утицај на свјетску литературу, посебно драму. Дјела: драме „Галеб“, „Три сестре“, „Ујка Вања“, „Вишњик“, новеле и приповијетке „Човјек у футроли“, „Архијереј“, „Кућа на спрат“, „Душица“, „Три године“, „Огрозд“, „Павиљон број 6“, „Степа“, „Сељаци“, „Чиновникова смрт“, „У ували“, збирке хуморески „Мелпоменине бајке“, „Шарене приче“.

1918. – Њемачки генерал Ерих Фридрих Вилхелм Лудендорф наредио свеопшту офанзиву, чиме је почела друга битка на Марни у Првом свјетском рату. То је био посљедњи покушај Њемачке да надвлада савезничке снаге на западном фронту, али је 4. августа 1918. окончан поразом њемачке армије, као и у бици на Марни од 6. до 9. септембра 1914.

1929. – Умро аустријски писац Хуго фон Хофманштал. Сарађивао је с Рихардом Штраусом, за чије је композиције писао либрета. Дјела: драме „Тицијанова смрт“, „Луда и смрт“, „Мало свјетско позорје“, „Бијела лепеза“, „Електра“, „Едип и сфинга“, „Човјек“, „Салцбуршко велико свјетско позорје“, „Кула“, „Ћудљив господин“, либрета „Кавалир с ружом“, „Аријадна на Наксу“, „Жена без сјенке“, приповијетка „Бајка 672. ноћи“, есеј „Писмо лорда Чендоса“.

1937. – Пуштен у експлоатацију канал Москва – Волга, дуг 128 километара, дубок 5,5 а широк 85 метара, чиме је Москва постала лука пет мора – Црног, Азорског, Каспијског, Бијелог и Балтичког.

1945. – Италија у Другом свјетском рату формално објавила рат доскорашњем савезнику Јапану.

1958. – Америчке снаге се искрцале у Либану и интервенисале на захтјев предсједника Камија Шамуна, омогућивши му да се поново кандидује за шефа државе.

1968. – Путнички авиони „Аерофлота“ и „Пан Америкена“ почели редовно да лете на линији Москва – Њујорк, што су били први директни летови између СССР и САД.

1974. – На Кипру официри из Грчке и припадници кипарске Националне гарде, на подстицај војне хунте у Грчкој, у државном удару оборили предсједника архиепископа Макариоса Трећег, који је успио да изађе из опкољене предсједничке палате и привремено напусти Кипар. Удар је изазвао велику међународну напетост и заоштрио односе Грчке и Турске, што је Анкара искористила да већ 20. јула 1974. – под изговором „заштите“ турске заједнице на том медитеранском острву – искрца трупе које су окупирале трећину Кипра.

1975. – Совјетски и амерички васионски бродови „Сојуз 19“ и „Аполо 18“ лансирани у орбиту око Земље ради спајања у свемиру.

1983. – У нападу јерменских терориста на просторије турске ваздухопловне компаније на париском аеродрому „Орли“ шест људи погинуло и 48 рањено.

Хотел Видиковац – Зворник!

1987. – Тајван послије 38 година укинуо ванредно стање ради омогућавања вишепартијских избора.

1992. – Припадници Хрватског вијећа одбране протјерали су Србе из 13 села какањске општине – Суботиња, Конџило, Бијела Њива, Доле, Макленак, Данци, Градица, Осредак, Почине, Барачи, Крч, Равне и Драчић. У овој акцији Хрвати су заклали Саву Блажановића, а убили су још Мила Цвијетића из Конџила и Илију Цвијетића из Драчића.

1992. – Делегација Српске Републике БиХ отпутовала у Лондон на преговоре са копредсједавајућим Конференције о БиХ Хозеом Кутиљером.

1995. – Војска Шри Ланке окончала највећу офанзиву од 1987. против тамилских побуњеника, током које је погинуло најмање 300 људи.

1996. – Приликом пада холандског војног теретног авиона у ваздухопловној бази у Ајдховену погинула 32 човјека.

1997. – Италијански модни креатор Ђани Версаће, један од најутицајнијих свјетских „диктатора моде“ крајем 20. вијека, убијен је у Мајами Бичу на Флориди, САД.

1998. – Најмање 45 људи изгубило животе у аутобској несрећи у савезној држави Аруначал Прадеш на сјевероистоку Индије.

Самоуслужна аутопраоница Корунд – Милићи!

1999. – Кина званично објавила да посједује технологију за прављење неутронске бомбе.

2003. – Посмртни остаци 14 српских цивила из Паулин Двора код Осијека, убијених у децембру 1991. године, сахрањени у заједничкој гробници на Новом гробљу у овом мјесту.

2004. – Након четири године скривања милитант саудијског поријекла Ибрахим ал Садик ал Харби (34) предао се у саудијској Амбасади у Сирији, у оквиру једномјесечне амнестије коју су прогласиле саудијске власти.

2009. – Путнички авион „тупољев“, који је летио на линији из Техерана ка Јеревану, срушио се на сјеверозападу Ирана – погинуло свих 168 путника и чланова посаде.

2016. – Изведен неуспјели војни удар у Турској против предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

(Агенције)

На фотографији: Марко Мартиновић