АКТУЕЛНОБРАТУНАЦРЕГИЈА БИРАЧ

I mrtvi Srbi im smetaju – zašto je naređeno premještanje fotografija srspkih žrtava postavljenih uz put Bratunac-Potočari

I mrtvi Srbi im smetaju – zašto je naređeno premještanje fotografija srspkih žrtava postavljenih uz put Bratunac-Potočari

Untitled 2

 

Ako ne poštujemo sebe, kako će nas drugi poštovati? Ako ne cijenimo svoje žrtve, kako će mlade generacije voljeti zemlju za koju su njihovi potomci stradali? Postavljaju li sebi pitanja nadležni koji su danas naredili da se uklone (kasnije premjeste u dvorišta privatnih kuća) fotografije uz putni pravac Bratunac-Potočari koje prikazuju 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja koji su ubijeni tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata. Očito ne postavljaju.

Policija je izašla ne lice mjesta i zatražila da se fotografije uklone, ali je kasnije dogovoreno da se izmjeste od puta u dvorišta kuća. Jasno nam je ko je prijavio da fotografije smetaju, ali nam nije jasno ko je naredio da se one moraju pomjeriti. Tražimo odgovor od nadležnih. Ako je tužilaštvo naredilo da se uklone, na osnovu čega su donijeli tu odluku i o kakvom se djelu radi. Ako nisu oni, da li je neko iz policije idući „linijom manjeg otpora“ procijenio da se svjedočanstva o stradanju Srba uklone. Očekujemo zvanične odgovore. Hoćemo da znamo da li su Srbi naredili uklanjanje fotografija srpskih žrtava. 

Zamislite da li bi neko u FBiH uklonio fotografije žrtava zbog godišnjice srpskog stradanja. Mi ne možemo ni cvijeće da položimo na stradalna mjesta u Sarajevu, Tuzli…

Za divljenje je reakcija radnika koji nisu htjeli da uklanjaju fotografije svojih najbližih koji su stradali na ovom području. I ostalih Bratunčana, ali i portala Despotovina koji je prenio sva ova dešavanja i nisu dopustili da ovo skrnavljenje i drugo staradanje 3.267 Srba u Srenjem Podrinju prođe u tišini, odnosno da bude sklonjeno od očiju javnosti.

Podsjetimo, ranije se povodom fotografija oglasio i načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić koji je rekao kako fotografije prikazuju 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja koji su ubijeni tokom rata te da su fotografije postavili članovi porodica uz saglasnost načelnika.

 – Prošlo je 30 godina a niko nije odgovarao za 3.267 ubijenih Srba od kojih je skoro polovina bilo civila koji su ubijeni u svojim kućama i dvorištima. Na ovaj način želimo da ukažemo da za ubijene Srbe nema zemaljske pravde – rekao je ranije Rankić.

On ističe da je uputio pozive svim ambasadama i međunarodnim organizacijama u BiH da njihovi predstavnici dođu na obilježavanje 30 godina od srpskog stradanja, koje je održano 2. jula u Bratuncu, ali da se niko nije odazvao.

Kada saznamo ko je naredio uklanjanje fotografija, treba objaviti ime, prezime i njegovu fotografiju, neka porodice žrtava znaju kome da postave pitanje zbog čega?

(InfoBirač)