Влада РС предложила повећање плата за 100 КМ у јавном сектору

Влада РС предложила повећање плата за 100 КМ у јавном сектору

 

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства РС, као Приједлог закона о платама запослених у јавним службама РС, по хитном поступку, којим је предвиђено да се платни коефицијенти увећавају у одређеном проценту, тако да сви запослени у овим областима добију повећање плате од 100 КМ.

Влада је исто предвидјела и за запослене у МУП-у Републике Српске, установама високог образовања, основним и средњим школама и ђачким домовима, запосленим у области културе, органима управе у институцијама правосуђа. Одлуке су, како су саопштили из Владе Српске, донесене у циљу побољшања материјалног положаја запослених, а представљају једну од мјера које доприносе привредном расту и повећању плата.

На данашњој сједници Влада је утврдила и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске, а усвојена је и Одлука о измјени Акционог плана запошљавања и самозапошљавање дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида ВРС – пројекат „Заједно до посла“ за 2022. годину којом је обезбијеђено додатних 7,64 милиона КМ, тако да укупна средства за запошљавање сада износе 35,78 милиона КМ.

Влада је донијела и Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција Републике Српске за 2022. годину, којим је листа допуњена са нова 22 пројекта. Влада је усвојила и Информацију о обезбјеђивању бесплатних уџбеника за школску 2022/2023. годину, за ученике првог, другог, трећег и четвртог разреда основних школа, ученицима основних школа који су побједници републичког такмичења као и ученицима од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете по реду рођења у породици са троје и више дјеце, а планирана средства износе 4.500.000 КМ.

Такође, Влада Републике Српске прихватила је Идејно архитектонско-грађевински пројекат за изградњу и опремање новог објекта ЈЗУ Болница Требиње, која у бруто износу и опремање по систему „кључ у руке“ која износи 109.850.000,00 КМ без ПДВ-а, односно 128.524.500,00 КМ са урачунатим ПДВ-ом, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Републике Српске.

ИнфоБирач

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.