Шљиве „крећу“ за ЕУ – чекање на граници води у минус

Шљиве „крећу“ за ЕУ – чекање на граници води у минус

 

Прве количине шљиве из Републике Српске и БиХ кренуће наредних дана у Европу, а уколико Хрватска не продужи радно вријеме фитосанитарних инспектора, домаћи произвођачи тврде да ће умјесто зараде на квалитетном воћу сабирати само губитке због дугог чекања на граничном прелазу, пише Глас Српске.

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ процјењују да ће у наредном периоду бити извезене знатне количине воћа и поврћа из БиХ, првенствено свјеже шљиве и то 8.000 тона, свјежих корнишона 5.000 тона, те одређена количина паприке.

Како домаћи произвођачи сваке године не би били у истом проблему, министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац упутио је иницијативу надлежнима у Хрватској.

– Отварање зелених коридора, те продужење радног времена фитосанитарне инспекције када је извоз најинтензивнији, као и евентуално увођење рада суботом значило би смањење гужви на прелазима и олакшавање транспорта домаћим привредницима – навео је Кошарац у допису упућеном Хрватској.  Нагласио је да се тражи начин да буду спријечени застоји на границама, да би се избјегао сценарио да се због дугог чекања погоршава квалитет воћа и поврћа намијењених за извоз.

Произвођач шљиве из Угљевика Дарко Милошевић рекао је за “Глас Српске” да су произвођачи сваке године у проблему због тога што фитосанитарни инспектор ради само на граничном прелазу Градишка и што роба која је лако кварљива стоји сатима на граници.

– Протеклих година имали смо само један коридор за пролазак воћа и поврћа из БиХ, а то је прелаз у Градишци. То је било једно уско грло гдје се теретни саобраћај није могао одвијати у складу са потребама извозника и произвођача из Српске и БиХ. И сада је ситуација идентична, а уколико иницијатива министра Кошарца не добије зелено свјетло бићемо у још већим проблемима него сада. С обзиром на енормно поскупљење енергената и превоза што роба у хладњачама буде дуже чекала сви трошкови биће већи и наша рачуница је ту никаква – упозорио је Милошевић.

Подсјетио је да је претпрошле године Хрватска продужила радно вријеме фитосанитарне инспекције и омогућила рад суботом, док је лани радно вријеме било од седам до 15 часова уз обавезну најаву 24 часа раније.

– У том случају роба која је утоварена данас, сви царински папири за излаз из БиХ морају бити завршени данас, а тек сутра може да уђе у Хрватску, а при томе чекаће сатима на граници док се не заврши фитосанитарни преглед – казао је Милошевић, нагласивши да хладњаче морају непрестано да раде док роба чека.

До закључења овог броја “Гласа” нисмо добили одговор на питање који смо послали Сектору за фитосанитарни наѕор у Инспекторату Хрватске у вези са иницијативом која је стигла из БиХ.

Шљива прва

Дарко Милошевић је истакао да ће прве количине шљиве, која је крупна и квалитетна, идуће седмице кренути у Европу. Додао је да највише извозе у Аустрију, Њемачку и Холандију.

(Извор: Глас Српске)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.