АКТУЕЛНОРЕГИЈА БИРАЧСРПСКА И СРБИЈА

Šljive „kreću“ za EU – čekanje na granici vodi u minus

Šljive „kreću“ za EU – čekanje na granici vodi u minus

kamioni

 

Prve količine šljive iz Republike Srpske i BiH krenuće narednih dana u Evropu, a ukoliko Hrvatska ne produži radno vrijeme fitosanitarnih inspektora, domaći proizvođači tvrde da će umjesto zarade na kvalitetnom voću sabirati samo gubitke zbog dugog čekanja na graničnom prelazu, piše Glas Srpske.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH procjenjuju da će u narednom periodu biti izvezene znatne količine voća i povrća iz BiH, prvenstveno svježe šljive i to 8.000 tona, svježih kornišona 5.000 tona, te određena količina paprike.

Kako domaći proizvođači svake godine ne bi bili u istom problemu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputio je inicijativu nadležnima u Hrvatskoj.

– Otvaranje zelenih koridora, te produženje radnog vremena fitosanitarne inspekcije kada je izvoz najintenzivniji, kao i eventualno uvođenje rada subotom značilo bi smanjenje gužvi na prelazima i olakšavanje transporta domaćim privrednicima – naveo je Košarac u dopisu upućenom Hrvatskoj.  Naglasio je da se traži način da budu spriječeni zastoji na granicama, da bi se izbjegao scenario da se zbog dugog čekanja pogoršava kvalitet voća i povrća namijenjenih za izvoz.

taverna A6 KAFANSKO VECE 01

Proizvođač šljive iz Ugljevika Darko Milošević rekao je za “Glas Srpske” da su proizvođači svake godine u problemu zbog toga što fitosanitarni inspektor radi samo na graničnom prelazu Gradiška i što roba koja je lako kvarljiva stoji satima na granici.

– Proteklih godina imali smo samo jedan koridor za prolazak voća i povrća iz BiH, a to je prelaz u Gradišci. To je bilo jedno usko grlo gdje se teretni saobraćaj nije mogao odvijati u skladu sa potrebama izvoznika i proizvođača iz Srpske i BiH. I sada je situacija identična, a ukoliko inicijativa ministra Košarca ne dobije zeleno svjetlo bićemo u još većim problemima nego sada. S obzirom na enormno poskupljenje energenata i prevoza što roba u hladnjačama bude duže čekala svi troškovi biće veći i naša računica je tu nikakva – upozorio je Milošević.

Podsjetio je da je pretprošle godine Hrvatska produžila radno vrijeme fitosanitarne inspekcije i omogućila rad subotom, dok je lani radno vrijeme bilo od sedam do 15 časova uz obaveznu najavu 24 časa ranije.

oglas 2

– U tom slučaju roba koja je utovarena danas, svi carinski papiri za izlaz iz BiH moraju biti završeni danas, a tek sutra može da uđe u Hrvatsku, a pri tome čekaće satima na granici dok se ne završi fitosanitarni pregled – kazao je Milošević, naglasivši da hladnjače moraju neprestano da rade dok roba čeka.

Do zaključenja ovog broja “Glasa” nismo dobili odgovor na pitanje koji smo poslali Sektoru za fitosanitarni nadzor u Inspektoratu Hrvatske u vezi sa inicijativom koja je stigla iz BiH.

Šljiva prva

Darko Milošević je istakao da će prve količine šljive, koja je krupna i kvalitetna, iduće sedmice krenuti u Evropu. Dodao je da najviše izvoze u Austriju, Njemačku i Holandiju.

viber image 2022 05 19 14 42 22 890

(Izvor: Glas Srpske)