АКТУЕЛНОВЛАСЕНИЦА

Vlasenički pisac Aćim Todorović na književnim susretima u Kragujevcu predstavljao Srpsкu

Vlasenički pisac Aćim Todorović na književnim susretima u Kragujevcu predstavljao Srpsкu

287289642 511675880708293 1362474675689374940 n

 

Među tri književnika iz Republike Srpske, koja su učestvovala na 6. Đurđevdanskim književnim susretima u Кragujevcu,  bio je i vlasenički pisac Aćim Todorović.

 – Na poziv Udruženja pisaca Кragujevca, bio sam učesnik trodnevnih, međunarodnih, Đurđevdanskih književnih susreta. Ova manifestacija održana je  od 9. do 11. juna. Program je obuhvatio  književno veče u galeriji „Đura Jakšić“ na kojoj su ljubiteljima poezije i proze svoje stihove i odlomke iz svojih djela govorili pjesnici i prozni stvaraoci iz svih gradova Srbije, Rumunije i Republike Srpske, tribinu na kojoj je dr Saša Кnežević, profesor na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu,  govorio o tokovima savremene srpske književnosti u Republici Srpskoj, a tokom ova tri dana predstavljena su publikovana izdanja stvaralaca koji se dvije godine, zbog pandemije,  nisu redovno okupljali. Tokom susreta promovisano je i novo izdanje Кnjiževnih novina – priča Todorović.

viber image 2022 05 19 14 42 22 890

Vlaseničkom književniku je ovo bilo prvo učešće na kragujevačkim susretima.

 – U Кragujevcu sam se predstavio u najboljem svjetlu,  koliko sam ja to umio, mogao i imao snage, kao što sam predstavio i Republiku Srpsku, zato što dolazim sa ove strane Drine.  Osim pjesama iz zbirke „Duša mirotoči“, predstavio sam i svoju novu zbirku, koja je tih dana izašla iz štampe,  „Hristova jagnjad“ koja nema samo književnu, nego i istorijsku vrijednost, jer govori o srpskom stradanju u 20. vijeku.  Sa ovih susreta nosim fantastičnie utiske, ne samo  zbog poziva da budem jedan od tri učesnika iz Srpske, nego i zbog same organizacije i svih ostalih sadržaja koji su bili na programu ovih književnih susreta – istakao je Aćim Todorović.

Ova književna manifestacija održana je u sklopu Đurđevdanskih svečanosti grada Кragujevca.

taverna

(Za InfoBirač – T. Golijanin)