Радници компаније “Алумина” упутили нову понуду за откуп државних потраживања

Радници компаније “Алумина” упутили нову понуду за откуп државних потраживања

 

Радници компаније “Алумина” и чланови Синдиката металске индустрије и рударства упутили су нову понуду за откуп државних потраживања која су призната у стечајном поступку Фабрике глинице Бирач АД у стечају.

Како стоји у понуди Синдиката, призната потраживања повјерилаца у овом стечајном поступку износе 90,5 милиона КМ, од којих су државна потраживања око 42.500.000 КМ (Пореска управа Републике Српске, Министарство финансија Републике Српске, Фонд ПИО, Фонд здравства, и Електро Бијељина).

 – Имајући у виду у каквом је положају била ‘Алумина’ 2013. године када је отворен стечај над Бирач-ем, а у каквој је позицији сада, несумњиво се може видјети колики допринос су радници и менаџмент ‘Алумине’ имали у подизању овог привредног гиганта који је био у готово безизлазној ситуацији. Без наших напора не би било могуће постићи све ово што се остварило, па између осталог и редовно измирење свих пореза и доприноса, које, признаћете, није уопште мало – наведено је у иницијативи упућеној Влади Републике Српске, Министарству финансија, Пореској управи, Фонду ПИО РС, ФЗО РС, као и Стечајном управнику Бирач АД.

Како је наведено у иницијативи, број запослених је порастао за више од 50 одсто у односу на 2013. годину, тако да сад “Алумина” има око 1.500 засполених и кредитно способних радника.

 – Сада када су кључни спорови вођени над Бирач-ем ријешени и кад стечајни поступак може да се приведе крају радници су изразили жељу (а имају и право) да буду укључени у поступак намирења и продаје, тј. откупа потраживања у стечајној маси. За разлику од дописа који смо послали 10.8.2018. године када се очекивао залужени пренос дијела државног потраживања на раднике, сада нудимо и откуп свих осталих државних потраживања у цјелости. Напомињемо да имамо довољан број заинтересованих радника који су спремни кредитно да се задуже за ову намјену – заључили су радници у иницијативи упућеној институцијама Републике Српске.

Синдикални одбор напомиње да је након отварања стечаја “Алумина” као кћерка компанија прошла кроз тежак период промјене пословне концепције у односу на начин пословања ранијих литванских власника.

 – Ми смо, као радници, годинама давали и више него што можемо да физички изнесемо не би ли се овај гигант подигао. Највећи допринос одличним пословним резултатима дали су радници са менаџментом фабрике, тако да све ово представља несумњив гарант будућем стабилном развоју фабрике. Управо ови аргументи, те изузетна стручност радника и комплетност управе су једина и најбоља препорука зашто би ви као повјерилац и државна установа уколико ово потраживање продајете требало да исто продате искључиво радницима – наведено је у допису.

Синдикат наводи да су радници “Алумине” већ започели поступак откупа потраживања ФГ Бирач, те уз подршку банкарстог сектора имају могућност да потраживања плате онолико колико исто номинално износи уз увећање од додатних 10.000КМ.

(Извор: бањалука.нет)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.