АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧ

Kucalović: Kostadin Vasić zbog pravosnažne presude ne kože biti ni direktor niti poslanik

Kucalović: Kostadin Vasić zbog pravosnažne presude ne kože biti ni direktor niti poslanik

viber image 2022 05 19 14 52 48 552

 

Dobrica Kucalović, predsjednik GO DNS-a Zvornik zatražio je na današnjoj pres konferenciji u Bijeljini od Vlade Republike Srpske da hitno smijeni v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Кostadina Vasića jer je presudom Okružnog suda u Bijeljini, od 19.04. ove godine, pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od deset mjeseci zbog krivičnog djela nanošenje teških tjelasnih povreda. On je pozvao Centralnu izbornu komisiju da Vasiću oduzme mandat poslanika, u skladu s članom 1.10. Izbornog zakona BiH.

‘ – Sramota je da se Vasić, koji je i ranije dva puta osuđivan zbog istog krivičnog djela, uopšte nađe u poziciji da rukovodi javnom ustanovom. Tim država šalje poruku građanima da je nasilje društveno poželjno i da je sve dopušteno onima koji su uz vlast. Izborni zakon BiH, njegov član 1.10. stav (1) tačka 4, propisuje da izabranom zvaničniku mandat prestaje danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu od šest mjeseci ili duže. ‘Dakle, Centralna izborna komisija ima zakonsku obavezu da Vasiću uzme mandat. Nažalost, sve ovo što se desilo bruka je za cijelu vlast u Republici Srpskoj, a posebno ministra zdravlja Alena Šeranića koji je predložio Vasića na čelo Instituta i oglušio se od sva naša upozorenja. Bilo bi dobro da se sad Šeranić izvini građanima i u znak moralne odgovornosti podnese ostavku. Vasićevo imenovanje šamar i loša poruka svim mladim ljudima koji su više od dvije decenije vrijedno učili, obrazovali se i sticali znanje, te da nakon ovog sramnog ustoličenja samo mogu spakovati kofere i otići da bi sačuvali svoje ljudsko dostojanstvo i mentalno zdravlje – rekao je Kucalović. 

‘ – E da ti mladi, pametni i vrijedni ljudi ne bi više odlazili, moraju otići svi oni, od Vasića i Šeranića do Viškovića i Dodika! U svakoj zemlji ima kršenja zakona i pravila, nepotizma i namještanja funkcija, ali samo kod nas se to nagrađuje.  Кljučno pitanje koje danas želim da postavim je – u čije ime se ministru zdravlja Alenu Šeraniću dodjeljuje povelja grada Zvornika? U naše ime sigurno ne jer je, pored brojnih drugih stvari, upravo on odgovoran za postavljanje Кostadina Vasića, čovjeka koji je više puta osuđivan i koji nema potrebne kvalifikacije, na mjesto Instituta za javno zdravstvo. Podsjećam javnost da je Vasić, između ostalog, osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda Ljubiši Vasiću i da je sada ta presuda potvrđena i da je postala pravosnažna. Podsjećam i da će Ljubiša Vasić podnijeti krivičnu prijavu za lažno svjedočenje na sudu protiv Siniše Ilića, zamjenika ministra Civilnih poslova i visokog funkcioner Ujedinjene Srpske jer je dokzano na sudu da je lažno svjedočio. Кakav ministar omogući i podrži postavljanje ovakvog čovjeka na mjesto institucije od ključne vžnosti u toku pandemije, jer je to nekakav koalicioni dogovor?  Кakva je to poruka nama mladim ljudima, ma svakom čovjeku ove zemlje – da su stranački interesi i koalocioni dogovori iznad zakona i iznad našeg zdravlja? Zato na kraju ponavljam pitanje – u čije ime se ministru zdravlja Alenu Šeraniću dodjeljuje povelja grada Zvornika – naveo je Kucalović.

(InfoBirač)