Округли сто у Зворнику: „Пословање у условима глобалних изазова“ – инфлација и нестабилно снабдијевање највећи проблеми

Округли сто у Зворнику: „Пословање у условима глобалних изазова“ – инфлација и нестабилно снабдијевање највећи проблеми

 

Директор Уније послодаваца Републике Српске Саша Аћић рекао је данас у Зворнику да услови пословања у периоду глобаних изазова у суштини указују на проблеме са растом инфлације и нестабилности у ланцима снабдјевања. 

Аћић је након Округлог  стола на тему: „Пословање у условима глобалних изазова“ , који је одржан у компанији „Алумина“, рекао новинарима да су представници фирми истакли проблем радне снаге која одлази, а која се не може обезбједити на локалном тржишту рада, него је потребно приступити ангажовању странаца како у регији Бирач тако у цијлој БиХ. 

„На Округлом столу истакнути су и проблеми раста цијена свих енергената који се користе, поготово оних који су у сфери интересовање компаније ‘Алумина’, а то су мазут, електрична енергија, земни гас, као и нестабилности везане за снабдијевање“, рекао је Аћић. 

Он је нагласио да су у овом тренутку истакнути озбиљни проблеми који се тичу пословања, а то су раст инфлације, пандемија вируса корона и сукоб у Украјини, за које се морају тражити рјешења код Владе Републике Српске и надлежних структура у БиХ. 

Према његовим ријечима, оно што смо у претходном периоду настојали урадити јесте да смо успјели да се смањи фискално оптерећење на пословање и задовољни смо чињеницом да су смањени доприноси на 31 одсто и повећан опорезиви дио плате на 1.000 КМ. 

„У овом тренутку снажно инсистирамо на смањењу парафискалних оптерећења  на пословање и на сузбијање неформалне економије у Републици Српској“, рекао је Аћић и подсјетио да су највећи проблеми послодаваца везани за нелојалну конкуренцију која у овом тенутку не исплаћује плате у цјелости преко рачуна, док се баве и неким другим облицима неформалне економије. 

Представник компаније „Алумина“ из Зворника Зоран Обреновић рекао је да је компанија указала на оне проблеме са којима се сусреће у пословању, а који су изазвани глобалним кретањима у свијету.

„Те проблеме компанија ‘Алумина’ не може сама ријешити и вјерујем да ћемо за ове проблеме, које смо изнијели на Округлом стоплу, заједно са Унијом послодаваца, чији смо члан, наћи рјешења која ће обезбиједити стабилније функционисање компаније у том погледу“, рекао је Обреновић. 

Он је истакао да су, наравно, и сви други проблеми са којима се суочава „Алумина“, каркатеристични и за друге компаније, прије свега, за радну снагу гдје је јако тешко доћи до квалификованих радника и задржати их на овим просторима. 

Истичући да је до сада „Алумина“ превазилазила ову ситуацију и да је правила одређене предуслове, Обреновић је рекао да је компанија једно вријеме користила пет различитих енергената како би превазишла дату ситуацију и да ће то радити и у наредном периоду.

Обреновић, који је помоћник директра за техничка питања у компанији „Алумина“, рекао је да то у економском смислу има значајног утицаја што се тиче самог оставрења плана пословања и додао да се компанија успијева борити са тим.

„Што се тиче неких других инпута, у овом случају лужине, имамо ситуацију која није резултат екомонског поремећаја на тржишту, једноставно цијена лужине иде горе зато што је тренутно  позиција испоручиоца таква, а не што су њихови инпути допринијели повећању цијене у мјери у којој они кажу“, рекао је Обреновић. 

Он је изразио увјерење да ће у комункацијама са партнерима, као испоручиоцима, „Алумина“ наставити да прави пословни амбијент и у наредном периоду, какав је био и у претходном времену.

У циљу континуираног информисања послодаваца и препознавања кључних проблема у пословању, Унија удружења послодаваца Републике Српске организовала је Округли сто на тему: „Пословање у условима глобалних изазова“, који је одржан у просторијама компаније  „Алумина“ у Зворнику.

(Алумина инфо)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.