Министар Вјекослав Петричевић: „Алумина“ препознатљив бренд у свијету

Министар Вјекослав Петричевић: „Алумина“ препознатљив бренд у свијету

 

Компанија „Алумина“ из Зворника је привредни драгуљ Републике Српске, који има огроман потенцијал и константну могућност развоја и ширења капацитета, каже министар привреде и предузетништва у Влади Републике Српске Вјекослав Петричевић, који се данас састао са менаџментом ове фабрике. У разговору са предсједником Управног одбора Милом Матићем и помоћником директора за техничка питања Зораном Обреновићем, Петричевић је изразио задовољство оствареним резултатима највећег зворничког колектива.

Истичући да  „Алумина“ представља значајан ресурс за Републику Српску, Петричевић је рекао да процес развоја и могућности ширења производње у овој фабрици су, без сумње, потенцијали на којима се може развијати и сама Република Српска.

 – Могу да кажем да је „Алумина“ постала један бренд препознатљив у свијету и све развојне капацитете који се налазе у овој фабрици, треба максимално искористити – нагласио је Петричевић, те с тим у вези објаснио да је неопходно да се укључе сви нивои власти како би се унаприједили постојећи процеси, али и обезбиједили још бољи услови за пословање „Алумине“.

 – Сваки производ „Алумине“, који је остварен у њеним погонима захваљујући домаћој памети заједно са инжењерима, руководством и радницима, указује на огроман простор развоја, јер сваки тај производ може, на неки начин, сутра да буде фабрика која ће запошљавати од 100 до 150 радника, што треба много више радити у том правцу – нагласио је Петричевић.

вјекослав петричевић

По оставреним резултатима, додао је Петричевић,  развојни правац „Алумине“ је битан са апекта великог значаја у самом учешћу ПДВ-а Републике Српске, те нагласио да, уз помоћ Владе и ресорних министарстава, као и кроз аспект великог броја запослених рандика и ресурсе које ова компанија има, треба наставити да пословање „Алумине“ иде у позитивном правцу развоја као и до сада.

Министар Петричевић каже да привреда Републике Српске није изузета од тешкоћа које има свјетска економија, али да је наша привреда подложнија овим проблемима и да криза може бити шанса за домаће привредне субјекте. Највећи проблем, истакао је,  представља поскупљење енергената који утичу на крајњу цијену производа.

С друге стране, наводи Петричевић,  проблем представља и транспорт јер поскупљује превоз роба и путника, те појаснио да и то отвара неке нове могућности за домаће привреднике, као и за стране инвестиције које траже позицију на овим просторима, управо због близине њихових држава и одређених бенефита који су повољнији на овим просторима, у односу на земље ЕУ.

Петричевић је истакао да је цијена електричне енергије у Републици Српској и даље најповољнија у региону, што је, како је рекао, на неки начин компаративна наша предност и додао да ће добра инфраструктурна увезаност кроз реализацију аутопутева, који се граде, сигурно у доброј мејери утицати на повезаност овог простора са инвеститорима.

Влада Републике Српске покушава у посљедње двије године, односно од почетка пандемије вируса корона и тренутних свјетских дешавања, да кроз различите подстицаје помогне привреди и привредним колективима. У том правцу, Министарство привреде и предузетништва, како каже министар Петричевић,  реализује важне пројекте који за циљ имају унапређење и осавремењавање домаће производње, али и побољшање материјалног положаја запослених, прије свега кроз подстицаје за плате.  

Закон о подстицајима за повећање плата, који је на снази од 2019. године, рекао је Петричевић, има за циљ да се кроз анимирање привредних субјеката подстакне повећање плата радницим, док с друге стране Влада Републике Српске субвенционише и врши поврат на плаћене доприносе у висини до 70 одсто.

 

 

 – Може се рећи да је предметни закон  дао добре ефекте у овом периоду, а ишли смо и у одређене измјене законских рјешења која су била усмјерена, прије свега, да се олакшају процеси код самог подношења захтјева, који се електронским путем подносе Министарству привреде и предузетништва, па се по том сонову, само за период од када је Закон ступио на снагу, одобрило више од 32 милиона КМ за привредне субјекте – истакао је Петричевић.

Према његовим ријечима, тренутно се исплаћују подстицаји за повећење плата за период од јула до  децембра 2021. године у којем је поднесено 576 захтјева, док је обрађено 520, а остатак ће бити завршен до краја седмице.

 – По том основу обухваћено је око 20.000 радника који су у том обрачунском периоду имали повећање плата – рекао је Петричевић и додао да ће исплата по том основу за тај времнски период бити нешто већа од 10.000 КМ.

Петричевић је позвао привредне субјекте да искористе ову законску могућност, јер ће им се на тај начин извршити поврат плаћених доприноса на повећање плата радницима.

Када је ријеч о пројекту за набавку нових технологија и осавремењавање домаће производње, који такође реализује Министарство привреде и предузетништва,  у овој години је предвиђено 12 милиона КМ и према ријечима министра Петричевића очекује се да ће бити укључено 250 до 300 привредних субјеката из Републике Српске.

(Алумина инфо)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.