АКТУЕЛНОСРПСКА И СРБИЈА

Počinju unutarstranački ratovi za liste kandidata: Partije igraju na sigurno

Počinju unutarstranački ratovi za liste kandidata: Partije igraju na sigurno

izbori kutija
FOTO: Ilustracija, agencije

 

Na adresama političkih partija u Republici Srpskoj, od kada je počelo odbrojavanje do predstojećih opštih izbora, otvoren je žrijeb za pozicije na kandidatskim listama za Narodnu skupštinu i Predstavnički dom Parlamenta BiH, a upućeni tvrde da će ih, kao što je bilo i u ranijim ciklusima, predvoditi uglavnom dobro poznata imena na političkoj sceni, piše Glas Srpske.

Nova provjera volje birača u BiH je zakazana za 2. oktobar, a biraće članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te u skupštinama kantona, ali i predsjednika i potpredsjednike Srpske. Istovremeno sa odlukom o raspisivanju izbora objelodanjen je i redoslijed aktivnosti, odnosno rokovi za prijave stranaka i kandidata, te ovjere dostavljene dokumentacije u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

280728954 3133713750184078 7198284665685466899 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Iako, prema ocjenama analitičara, ali i priznanjima samih političara, u Srpskoj i u ostatku BiH kampanja već uveliko traje, ubrzan je i rad na terenu, kao i u stranačkih odborima i centralama s ciljem krojenja lista koje im mogu donijeti najviše mandata u parlamentima.

PDP je, za sada, napravio najveći iskorak. Oni su u subotu, nakon Glavnog odbora, potvrdili kandidaturu Jelene Trivić za predsjednika Republike, te nosioce lista za republički parlament i Parlament BiH, osim izborne jedinice broj dva. Tako su prva mjesta na listama za NSRS, po izbornim jedinicama, pripadala Drašku Stanivukoviću, Sanji Dimitrić, Oliveri Nedić, Snežani Stojanović, Slaviši Markoviću, Milanku Mihajlici, Igoru Tošiću, Ljubiši Kruniću, a listu za Predstavnički dom u Sarajevu predvodiće Branislav Borenović, kao lider PDP-a, te Siniša Golić iz Brčkog i Saša Borjan. PDP je odlučio i da će podržati kandidata za člana Predsjedništva BiH kojeg treba dati SDS.

15170767 615075238663888 456689475306809039 n 1
Đak sport – Zvornik!

– Mi smo spremni za izbore – istakao je za “Glas” Borenović.

Užurbano se pripremaju i u najvećoj partiji u Srpskoj, ali u SNSD-u za sada još zvanično ne govore o imenima kandidata ni za ključne pozicije ni za liste, iako je izvjesno da će lider stranke Milorad Dodik u trku za jednu od najvažnijih pozicija. S druge strane, kada je riječ o listama kandidata, tvrde da ulaze u taj posao i da su, prvo, na potezu mjesni i rejonski odbori.

– Mi ćemo taj posao temeljno odraditi, ne kao neki drugi jer nam je važno da bude sprovedena što bolja rasprava i izabrani najbolji kandidati, tako da ulazimo u taj proces. Sve će to tek u narednim danima uzeti maha, nema potrebe da žurimo, dajemo tempo koji će omogućiti našoj infrastrukturi da predloži kandidate iza kojih će stajati stranka – kaže za “Glas” član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Mazalica.

zo zi 1

Izborni rokovi

  • 20. maj – rok za podnošenje prijava za ovjeru stranaka i nezavisnih kandidata
  • 4. jun – rok za ovjeru stranaka i nezavisnih kandidata
  • 6 – 14. jun – podnošenje prijava za ovjeru koalicijai lista
  • 21. jun – ovjera koalicija i lista za učešće na izborima
  • 22. jun – 4. jul – podnošenje kandidatskih lista
  • 29. jul – rok za konačnu ovjeru kandidatskih lista
03
Hotel Vidikovac – Zvornik!

Pripremaju se i u SDS-u, gdje se spekuliše da će aktuelni predsjednik Mirko Šarović u trku za srpskog člana Predsjedništva BiH. Generalni sekretar te partije Zoran Latinović kaže za “Glas Srpske” da opštinski i gradski odbori do kraja maja treba da izaberu kandidate za liste, nakon čega će uslijediti usaglašavanje.

– Sjednica Glavnog odbora stranke trebalo bi da bude do polovine juna. Plan je da tada liste budu verifikovane i utvrđen kandidat za Predsjedništvo BiH – rekao je Latinović.

Rokove prate i u Ujedinjenoj Srpskoj. Generalni sekretar Neven Stanić naglasio je da pripreme na terenu, kroz mjesne zajednice i izborne jedinice, traju.

euro
Драги наши, код нас можете изнајмити аутобусе за ванлинијски превоз капацитета од 19 до 57 мјеста…Путујте удобно и сигурно на све дестинације…Ваше је само да кажете вријеме поласка и дестинацију, све остало је наша брига…Ваш ЕП оил!

– O listama ćemo u narednom periodu. Moramo o tome na našim stranačkim organima i da usvojimo prijedloge. Sastanke o tom pitanju očekujemo već ove sedmice – istakao je Stanić za “Glas”. 

Slične aktivnosti se sprovode i u drugim parlamentarnim partijama u RS, a poznato je i da će DNS u direktnu trku za najvažnije pozicije. Tako je već odlučeno da je lider partije Nenad Nešić kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, a potpredsjednik DNS-a Radislav Jovičić kandidat za predsjednika Republike Srpske.

miko

(Izvor: Glas Srpske)