АКТУЕЛНОСРПСКА И СРБИЈА

Dodik najavio jednokratnu pomoć – borci, mladi i penzioneri dobiće po 100 KM

Dodik najavio jednokratnu pomoć – borci, mladi i penzioneri dobiće po 100 KM

dodik nasa 1024x982 3

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je jednokratnu pomoć od 100 KM borcima, mladima od 18 do 30 godina i penzionerima, piše Srpska info.

Ne prestaje naša obaveza. Smatramo da je neophodno prihvatiti inicijativu za jednokratnu podršku koju bi trebali isplatiti do kraja trećeg kvartala. Budžet će morati da obezbijedi oko 50 miliona maraka – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

beoprom

– Ekonomska situacija na nivou Republike Srpske je stabilna i Republika Srpska ne povećava svoju zaduženost – rekao je Milorad Dodik predsjednik SNSD nakon održane sjednica Predsjedništva ove stranke u proširenom sastavu, prenosi RTRS.

Istakao je da je situacija u BiH složena. Naveo je da je zadovoljan što je Vlada Republike Srpske obezbijedila povećanje plata i penzija.

zo zi 1

Dodik poručio da je topli obrok vještačka tema

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je da je pitanje toplog obroka u javnom sektoru u Srpskoj zatvoreno činjenicom da su Sindikat i strukture Vlade Republike Srpske prihvatile povećanje plata od 10 odsto.

– Svi su potpisali sporazum o tome i neophodno je promijeniti zakon u dijelu koji reguliše plate sudijama i tužiocima i to ćemo učiniti – istakao je Dodik danas novinarima u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva SNSD.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske donijela mjere koje idu ka poboljšanju položaja zaposlenih u realnom sektoru tako da za svako povećanje plata poslodavci budu oslobođeni poreza i doprinosa, kao i za svako novo zapošljavanje u cjelini.

mikoo

Dodik je rekao da će plate u javnom sektoru biti uvećane za 10 odsto od 1. maja i biti isplaćene u idućoj isplaćivanoj plati, kao i penzije u Republici Srpskoj.

– To je ozbiljan resurs od 150 miliona KM povećanja na budžet Republike Srpske od 4,3 milijarde KM – istakao je Dodik.

On je rekao da je topli obrok vještačka tema, podsjetivši da su ranije zbog razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o aranžmanima, a tako je u Srbiji i u Hrvatskoj rečeno je da sve što se plaća ljudima da je sve plata.

– Tada smo topli obrok i putne troškove objedinili i rekli smo da je sve to plata i oni se već isplaćuju u strukturi te plate. Sada povećanjem od 10 odsto plate povećavamo i taj topli obrok koji je dio plate i putni troškovi – pojasnio je lider SNSD.

Dodik je rekao da će se do kraja godine pomoći penzionerima da se nabavi zimnica i ogrev, te obezbijediti po 100 KM, ističući da u Republici Srpskoj danas ima 270.000 penzionera na 1,1 miliona stanovnika.

viber image 2022 05 08 15 37 45 957 Copy 1

– Na ovoliko stanovnika, malo je onih koji bi mogli da vode ovako uravnoteženu politiku kao SNSD kojom nastojimo da sačuvamo socijalni mir i pravednu raspodjelu resursa – ocijenio je Dodik.

Dodik je rekao da vlasti u Republici Srpskoj nisu otpisivale i smanjivale penzije, već su ih na početku godine povećale za više od tri odsto i sada u iznosu od 10 odsto, ističući da kumulativno povećanje penzija u Srpskoj iznosi preko 15 odsto, te da je malo vlasti u regionu koje su to učinile.

On je naveo da, sa povećanjem od 10 odsto, policajac sa srednjom stručnom spremom u Republici Srpskoj ima platu veću nego njegov kolega u Srbiji.

Dodik je napomenuo da su vlasti Republike Srpske prije nekoliko mjeseci odlučile da plate budu povećane 10 odsto zato što su vidjele da organi BiH neće donijeti odluke u vezi sa otpisivanjem poreza i doprinosa.

viber image 2022 05 08 16 26 57 712 Copy 2

(Izvor: Srpska info)