АКТУЕЛНОМИЛИЋИ

Srednjoškolci iz Milića organizovali akciju ,,Kap krvi da budemo prvi“

Srednjoškolci iz Milića organizovali akciju ,,Kap krvi da budemo prvi“

savjet

 

Savjet učenika SŠC „Milutin Milanković“ u Milićima, u saradnji sa OO CK Milići organizovao je akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod sloganom „Kap krvi da budemo prvi“. Akciju je 2011.godine pokrenuo profesor Vojkan Mujičić a ove godine organizaciju je preuzeo Savjet učenika. 

alt

– Drago nam je što nastavljamo dugogodišnju tradiciju. Ove godine odazvalo nam se 40 učenika, njih 16 darovalo je krv, a od 22 građana, 20 se i danas upisalo na listu dobrovoljnih davalaca. Smatramo da je ovogodišnja, deveta po redu akcija „Kap krvi da budemo prvi“ uspješno realizovana. Hvala svima na podršci, našim učenicima i sugrađanima i nadamo se da će i u budućnosti učestvovati u ovakvim akcijama – rekla je kooordianor Savjeta učenika profesorica Radojka Savkić.

Marina Lukić učenica III razreda mililćkog SŠC-a, napunila je 18 godina i danas je postala dobrovoljni davalac krvi.

alt

– Uvijek mi je želja bila da darujem krv kad napunim 18 godina I eto danas mi se želja ostvarila – kaže Marina.

Predsjendik SO Milići Predrag Sušić među prvima je darovao krvi. Kaže da je kao student postao dobrovoljni davalac i od tada redovno daruje dragocjenu tečnost.

alt

Ovo je 13 put da darujem krv i uvijek učestvujem u ovakvim akcijama. Milsim da u ovim akcijama treba da učestvuje što više ljudi jer ovo je humano djelo – kaže Sušić.

Kao student, 2010.godine, i Branislav Sušić je prvi put darovao a danas je to učinio 17-i put .

alt

U sklopu studentskog doma je bilo organizovano dobrovoljno darovanje krvi, a s obzirom kako sam se dobro osjećao nakon toga, od tada redovno darujem krv – kaže Sušić.

Srđan Kovačević kao srednjoškolac nije učestvovao u akciji darivanja krvi ali je danas to prvi put učinio.

alt

U srednjoj školi kad smo bio nešto sam se i plašio. Sad bi preporučio svima da budu dobrovoljni davaoci jer čovjek se osjeća ljepše kad zna da može nekome da pomogne – kaže Srđan.

Svake godine akciju milićkih srednjoškolaca podržavaju Majo Jerković i Rada Đokanović, zaposleni u lokalnoj upravi u Milićima.

– Pridružio sam se ovoj akciji. Ovo mi je 13. put da darujm krv od toga 4-5 puta u okviru ove akcije srednjoškolaca – kaže Majo Jerković.

Rada Đokanović je dobrovoljni davalac krvi postala u srednjoj školi i sad je već više od 20 puta darovala dragocjenu tečnost.

– Uvijek se odazovem ovoj akciji ali i bez akcija darujem krv, kada je potrebno – kaže Rada.

Akciju dobrovoljnog darivanja krvi u SŠC ne propušta ni profesor Engleskog jezika Dejan Dabić, dok je profesor Vojkan Mujičić koji je i pokretač akcije dobrovoljnog darivanja krvi, više od 50 puta je darovao krv. Počeo je sa darivanjem dragocjene tečnosti još kao maturant. Zadovoljan je kaže odzivom građana ali i zbog toga što su učenici nastavili sa organizacijom jedne ovakve humane i važne akcije.

alt

– Deca koja su učenici SŠC su ponovo organizovali akciju. Moje lično zadovoljstvo je u tome što više nisam organizator a tradicija se nastavila. I ja sam krv počeo da darujem u srednjošj školi a razlog moj tad, bio je kao I naših učenika sad – da ne idem u školu sledeći dan – kaže kroz smjeh profseor Mujičić.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi organizovana je u saradnji sa OO CK Milići nakon dvije godine pauze, a za ovu prilikusvi dobrovoljnim davaocima krvi bili su obezbijeđeni paketi za osvježenje. Za ovu akciju bila su ukupno 62 prijavljena kako građana tako i punoljetna stednjoškolca, a 36 je darovalo krv. 

Vladimir Dražić Šef službe za transfuziju Zvornik kaže da mu je drago što se nakon pandemije virusa korona, dobrovoljno davalaštvo krvi vratio na velika vrata.

alt

 

– Ovo nam je sedma ili osma akcija u zadnjih mjesec i po, dva po školama. Drago nam je što smo se poslije dvije godine vratili ponovo u Miliće. Imamo još jednu akciju u Bratuncu I onda pravimo pauzu – kaže Dražić I dodaje da u Službi za transfuziju Zvornik raspolažu dovoljnim količinama krvi.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi organizovana je u susret obiježavanju datuma rođenja Milutina Milankovića po kojem milićki srednjoškolski centar nosi ime.

Izvor: Radio Magic (magic.ba)