У Милићима по први пут у Републици Српској изведена представа ,,Књига о Милутину“

У Милићима по први пут у Републици Српској изведена представа ,,Књига о Милутину“

 

Представа „Књига о Милутину“, по роману Данка Поповића, у режији Егона Савина, изведена је синоћ у Дому рудара у Милићима. Лик Милутина, публици у Милићима,дочарао је Ненад Јездић. Јездић у монодрами, кроз лик Милутина, приповиједа судбину доброћудног, простодушног човјека, сељака, борца, који се тешко суочава са толиким злом које се зове – рат. Са сцене кино сале милићког Дома рудара, Јездић је, кроз Милутинову исповијест, провео публику кроз период од Сарајевског атентата 1914. године до краја Првог свјетског рата, док се прича у роману наставља преко међуратног раздобља све до неколико година након Другог свјетског рата.

алт

Ово је прва моја монодрама али надам се не и једина. Запањен сам колико је људи заинтересовано за ову књигу, која је најчитанија у нашем народу и некако ми је чудно да је живот баш мене сачекао, од свих наших дивних и великих глумаца, глумаца који су припадали нашем народу, да ја то први играм, да ја то тумачим са редитељем Егоном Савином. Занимљиво је, узбудљиво је, ево скоро 30-у представу играмо, без обзира што су људи прочитали књигу, желе поново да то чују, желе да заједничаре са једним, нашим таквим изданком И примерком нашег народа, нашег менталитета, наше честитости и храбрости И одважности наше, и слободе наше, да се мисли другачије, када сви мисле једно, и сами да одлучујемо и постављамо питање себи и другима шта је то морално и шта је то право поступање у животу. Судбина Милутина је судбина сваког појединца и страдалника у било каквом и било ком сукобу и то је нама драгоцено. И мислим да је поготово важно у овом тренутку, када опет ,,велики“ хоће преко ,,малих“ да доказују своју величину, чини ми се да је јако важно да људи ово послушају и да сами расуђују. Данас је мало Милутина, све их је мање, али ово је могућност и шанса да се сви заједно подсетимо и да сви заједно поново размишљамо о томе, од каквих смо људи потекли, у какве смо се људе изродили и шта остављамо онима који долазе после нас. Да ли ћемо да им укажемо на то да смо величанствен народ или ћемо да будемо нешто што ће стихија муљ и кал да однесе и скине са мапе народа, са мапе морала моралног народа какви смо некад били на нама је – каже Јездић.

алт

Вишеминутни аплауз у Дому рудара, упућен Јездићу, који је скоро два сата на сцени говорио Милутинову исповијест, враћао је глумца на поклон неколико пута а представом је званично затворен Програм обиљежавања Дана општине Милићи, који је почео 30. марта – каже начелник општине Милићи Марко Савић.

Надам се да су наши суграђани уживали у представи која је веома тражена у српском театру. Улазнице су симболично наплаћиване а све са циљем да уприличимо и за наше најмлађе суграђане једну дјечију представу и да тако комплетирамо све ове активности које су реализоване поводом јубиларних, 30 година постојања општине Милићи – каже начелник Савић.

Извођење представе у Милићима, можемо рећи да је премијерно у Републици Српској, јер су Милићи прва општина у Српској у којој је Јездић извео монодраму „Књига о Милутину“.

Извор: магиц.ба

 

 

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.