Писма читалаца – Владимир Калајџић: Република Српска у мојим сновима

Писма читалаца – Владимир Калајџић: Република Српска у мојим сновима

 

Сви ми имамо неке своје снове, нешто о чему маштамо. Неко машта да оде одавде, да живи у некој сређенијој земљи са више могућности и већим животним стандардом.

Али из разлога што помисао на одлазак одавде у мени изазива одређену дозу страха и жаљења истовремено, ја више маштам о томе како би могла изгледати Република Српска.

Па да кренемо. У мојим сновима Република Српска има далеко мање општина, него што их има тренутно. За оне који нису информисани, Република Српска има 8 градова и 56 општина. Неке од тих општина, према попису становништа из 2013. године,  имају мање од 1.000 становника, уз то број становника у већини општина се смањује, па ће до сљедећег пописа становништва број становника у многим општинама бити преполовљен.

Статус општине је одређен на основу броја становника. Општине које су имале мање од 5.000 становника су припојене другим општинама. Сједињавањем двије или више општина нико није остао без посла, већ су људи наставили да обављају своје радне дужности све до испуњавања услова за одлазак у пензију.

Ђак спорт – Зворник!

Спајањем двије или више општина дошло је до велике уштеде новца који је преусмјерен у развојне, енергетске и еколошке пројекте. У већини општина јавни објекти се снабдијевају енергијом из обновљивим извора, соларних панела и вјетрогенератора. У свакој општини постојим барем једна топлана на биомасу.

Већина услуга које су потребне становништву су дигитализоване, папир је готово избачен из јавних служби.

Радна седмица траје четири дана, а радни дан шест сати. Због додатног слободног времена, расте природни прираштај као и огранска пољопривредна производња.

Смањење броја општина прати и смањене броја министарстава на нивоу Републике Српске. Број запослених у јавним службама је природним путем смањем на оптималан ниво. Успостављени су јасни стандарди у погледу броја запослених у јавним администрацијиама у односу на број становника.

Република Српска улаже доста новца у све нивоу образовања. Вртићи су бесплатни. Све основне школе су добро опремљене. Образовање је усмјерено на практичну примјену знања. У школе се запошљавају најбољи студенти. У основној школи ученици имају два тестирања из сваког предмета у току године који одређују њихов успјех. Теистирање се обавља у исто вријеме у на комплетном подручју Српске. Већина тих тестирања се обавља на рачунару и резултати су јавно доступни. Након основне школе, на основу оствареног успјеха, ученици се усмјеравају у три врсте средњих школа. Они са слабијим успјехом се усмјеравају на занате, они са просјечним успјехом у техничке школе, а ученици са најбољим просјеком у гимназије.

ПРЕПОЛОВИЛИ СМО ЦИЈЕНЕ ➡️ 17.01-23.01 ‼️😍
➡️ ❌ СВЕ У ПОЛА ЦИЈЕНЕ ❌ посјетите нас или наручите онлине ✅
Чекамо вас ‼️😀

Током основног и средњошколског образовања ученици имају доста практичне наставе.  

Умјесто два Република Српска има један универзитет. Високо образовање је тако организовано да је прва година студија бесплатна за све који прођу пријемни испит, а цијена осталих година студија зависи од успјеха студената након прве године студирања. Енглески је обавезан на пријемном за факултете, јер се схвата значај енглеског језика у образовању. Универзитет је повезан са великом бројем европских универзитета тако да је размјена студената са тим универзитетима веома честа и пожељна за студенте.

Универзитет активно учествује у пројектима и програмима коју се тичу развоја Републике Српске. Многи софтвери који се користе у јавним уставновама и институцијама су креирани од стране универзитета. Због такве организације образовања у Републику Српску долазе бројне свјетске компаније и оснивају своја представништва.

Већина становништва је су стању да комуницира на еглеском језику што у великој мјери олакшава долазак страних компанија.

Република Српска свој развој креира кроз неколико области. Прије свега кроз енергетику, туризам и прољопривредну производњу. Изградњом великог броја соларних фарми и вјетропаркова, посебно у јужном дијелу Републике Српске стекли су се услови за гашења термоелектрана. Све своје потребе за енергијом Република Српска задовољава из обновљивих извора енергије, чак значајан дио се извози.

Готово да нема куће у Републици Српској која нема неколико соларних панела, јер министарство енергетике и екологије заједно са општина додјељује бескаматне кредите на период од седам до десет година за уградњу соларних панела и утопљавање објеката.

Републику Српску посјећује велики број страних туриста током цијеле године. Туризам је једна од грана која се нагло развија. Поред Јахорине која је постала европски познато скијалиште, постоји још неколико скијалишта. Осим тога Српка постаје свјетски позната по ловном и сеоском туризму. Требиње је најпожељнији град за европске пензионере.

Поред енергетике и туризма, пољопривредна производња је доживјела прави процват захваљујући прије свега примјени научног знања. Бројна газдинства тијесно сарађују са пољопривредним факултетом. Захваљујући пољопривредном фонду који сваке године увећава средства којим располаже, у пољопривреди се користе савремена механизација и аутоматизација. Постоје газдинства која имају затворен систем производње од њиве до готовог производа, уз то сама обезбјеђјују потребну енергију за своје функционисање.

Због проблема са којима се суочавао у прошлости, здравствени систем је доживио велику реорганизацију. Посвећује се велика пажња здрављу становништва од најраније доби. Већ у вртићу дјеца почињу да уче о добробитима физичке активности и правилне исхране. То се наставља и током основног и средњег образовања. Српска интезивно путем јавог сервиса, РТРС-а промовише здрав живот. Са навршених педесет година сви грађани Српске имају право на бесплатно чланство у теретанама и фитнес клубовима, што је довело до раста броја истих. Велики број људи је запослен у овој индустрији због стимулације републичких и општинских органа. Због такве политике долази до смањена броја пацијената са проблемима који су повезани са кардио-васкуларним обољењима, али и осталим обољењима.

Настоји се на разне начине дестимулисати пушење као и алкохолизам. Захваљујући оваквом здравственом систему становници Српске спадају  у најздравије и највиталније становнике Европе.

Српска улаже доста и у екологију, због чега добија епитет зелене регије Европе. Забрањен је извоз сировог дрвета. За свако посјечено дрво, саде се два нова. Због еколошких кампања и високих казни, ријеке су потпуно очишћене од отпада. Рециклирање је постало уносан посао, а 85% отпада се рециклира. Пластичне кесе, чаше као и прибор су забрањени. Грађани су дужни да сав отпад разврставају по категоријама. Казне за непоштовање су веома ригорозне.

Лијепо је сањати…

Технички преглед возила – Ваш Еуро петрол оил!

(Аутор: Владимир Калајџић)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.