АКТУЕЛНОСРПСКА И СРБИЈА

Воз достигао брзину од 201,5 км на сат на тестирању пруге од Београда до Новог Сада

Воз достигао брзину од 201,5 км на сат на тестирању пруге од Београда до Новог Сада

voz

 

Воз са мерним колима Немачких железница за тестирање брзе пруге од Београда до Новог Сада, достигао је брзину од 201,5 километара на сат, речено је „Танјугу“ у Инфраструктури железнице Србије, пише РТС.

Воз је ту брзину достигао у петак у поподневним часовима, како кажу, без икаквих тешкоћа у функционисању и саобраћају. Први пут брзина од 200 километара на сат остварена је приликом саобраћаја воза за тестирање на деоници брзе пруге између Старе Пазове и Нове Пазове.

Том приликом брзиномер у специјалној локомотиви која је за потребе тестирања брзе пруге у Србији стигла из Немачке забележио је максималну брзину од 201,5 километара на сат.

Тестирање се одвија према утврђеној динамици и биће настављено и наредних дана. Воз Немачких железница свакодневно обавља већи број вожњи на првој српској брзој прузи.

zo zi 1

У главној железничкој станици Београд Центар у Прокопу, у функцији је нова Телекоманда за саобраћај возова великих брзина, односно Диспечерски командни центар, у коме стручне службе Инфраструктуре железница Србије и извођача радова непрекидно прате функционисање саобраћаја на брзој прузи и тестирања која се обављају, кажу у српским железницама.

Динамичка тестирања на прузи за брзину до 200 км на сат од Београда до Новог Сада почела је 17. јануара, а дан касније стигла су и специјална мерна кола компаније Немачких железница „Деутсће Бахн Сyстемтећник“, која је ангажована за реализацију овог посла.

Тестирање брзе пруге обавља се фазно и по деоницама дуж целе брзе пруге Београд – Нови Сад, а планирано је да ова фаза испитивања траје до 4. фебруара 2022. године. Тестирања се обављају свакодневно у периоду од 7.00 до 17.00 сати односно у видном делу дана и у условима потпуне обуставе железничког саобраћаја на прузи Београд – Стара Пазова – Нови Сад.

vidikovac

(Извор: РТС)