АКТУЕЛНОСРПСКА И СРБИЈА

UIO tužiocima prijavila kriminal „težak“ 67 miliona KM

UIO tužiocima prijavila kriminal „težak“ 67 miliona KM

20210528224355 363231

 Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podnijela je u prošloj godini nadležnim tužilaštvima 101 izvještaj protiv poreskih obveznika za koje sumnjaju da su počinili krivična djela i oštetili budžet za 67 miliona maraka, piše Kapital.

U UIO su za Kapital rekli da se od ukupnog broja prijava koje su podnijeli najveći broj odnosi na krivična djela „poreska utaja ili prevara” i “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”.

 – Ukupna šteta po podnesenim prijavama iznosi 67.160.147 KM – kazali su u UIO.

zo zi 1

U ovoj instituciji nisu željeli da otkriju protiv kojih poreskih obveznika su podnijeli izvještaje navodeći da to čine u cilju zaštite istrage.

 – Predmeti po prijavama su u radu kod nadležnog tužilaštva, te u cilju zaštite istrage, odnosno izbjegavanja ugrožavanja istrage, odgovor na pitanje protiv kojih obveznika su izvještaji podneseni nismo u mogućnosti dostaviti – naveli su u UIO.

Broj podnesenih prijava tužilaštvu lani je ostao na približno istom nivou kao u 2020. godini, ali je iznos štete za koju se obveznici terete lani bio dosta veći u odnosu na godinu ranije. Prema podacima UIO u 2020. godini tužilaštvima je podneseno 100 prijava, dok je pričinjena šteta po budžet iznosila 16,1 milion KM.

vidikovac

(Izvor: Kapital)