УИО тужиоцима пријавила криминал „тежак“ 67 милиона КМ

УИО тужиоцима пријавила криминал „тежак“ 67 милиона КМ

 Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ поднијела је у прошлој години надлежним тужилаштвима 101 извјештај против пореских обвезника за које сумњају да су починили кривична дјела и оштетили буџет за 67 милиона марака, пише Капитал.

У УИО су за Капитал рекли да се од укупног броја пријава које су поднијели највећи број односи на кривична дјела „пореска утаја или превара” и “недозвољен промет акцизних производа”.

 – Укупна штета по поднесеним пријавама износи 67.160.147 КМ – казали су у УИО.

У овој институцији нису жељели да открију против којих пореских обвезника су поднијели извјештаје наводећи да то чине у циљу заштите истраге.

 – Предмети по пријавама су у раду код надлежног тужилаштва, те у циљу заштите истраге, односно избјегавања угрожавања истраге, одговор на питање против којих обвезника су извјештаји поднесени нисмо у могућности доставити – навели су у УИО.

Број поднесених пријава тужилаштву лани је остао на приближно истом нивоу као у 2020. години, али је износ штете за коју се обвезници терете лани био доста већи у односу на годину раније. Према подацима УИО у 2020. години тужилаштвима је поднесено 100 пријава, док је причињена штета по буџет износила 16,1 милион КМ.

(Извор: Капитал)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.